Οι πολιτικές προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου

Οι πολιτικές προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθημα ικανοποίησης προκάλεσε στον κόσμο των επιχειρήσεων και της αγοράς, η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την ημερομηνία των εκλογών κατά δύο περίπου μήνες. Ηταν μία εξέλιξη την οποία είχε προτείνει άλλωστε και επισήμως πριν από τις γιορτές ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, προκαλώντας την μήνιν τότε των κυβερνητικών στελεχών, που επέμεναν ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν στις αρχές Μαΐου, γιατί δεν συνέτρεχε κανένας λόγος να διεξαχθούν νωρίτερα.

Το σημαντικότερο για τον κόσμο των επιχειρήσεων είναι ότι δεν θα διαιωνίζεται επί μακρό χρονικό διάστημα η παρατεταμένη προεκλογική αβεβαιότητα, η οποία αναμφίβολα λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη της οικονομίας και πολλές φορές οδηγεί σε αποφάσεις φαύλες -όπως απέδειξε τελευταίως η κυβέρνηση του K. Σημίτη- που ναρκοθετούν την οικονομία και την κοινωνία στη συνέχεια (βλέπε από την άκρατη παροχολογία και τον διαρκή εξωτερικό δανεισμό, ώς τις αλλαγές στη χρήση γης και την εκχώρηση των καταπατημένων δασικών εκτάσεων). Είναι βέβαιο ότι η επίσπευση των εκλογών μειώνει τη διάρκεια της επίδρασης του πολιτικού κύκλου πάνω στην οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση των δημοσίων δαπανών και των ελλειμμάτων.

Το ολυμπιακό έτος

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι ότι θα αποφευχθεί μια μακράς διάρκειας παραλυσία της κρατικής μηχανής -την οποία χαρακτηρίζει κάθε παρατεταμένη προεκλογική περίοδος- που ενδεχομένως να εξέθετε τη χώρα παγκοσμίως. Το 2004 είναι μια χρονιά που η Ελλάδα κρίνεται διεθνώς και από εδώ και πέρα ο διοικητικός μηχανισμός θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η πρωτοφανής προβολή της χώρας στο εξωτερικό θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία (αύξηση τουρισμού, επενδύσεις σε ακίνητα) και συνεπώς θα ήταν αδικαιολόγητα επιζήμιο να υπονόμευε την προοπτική αυτή η πολιτική εκκρεμότητα.

Επίσης, ο κόσμος των επιχειρήσεων και της αγοράς εκτιμά πως με την προσεχή εκλογική αναμέτρηση μπαίνει και ένα τέλος σε μια εποχή αποτελμάτωσης της ελληνικής οικονομίας. H αντίληψη που επικρατεί τόσο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. K. Καραμανλή όσο και για το υποψήφιο νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου είναι πολύ πιό θετική από εκείνη που έχει τελικά σχηματισθεί για τον απερχόμενο K. Σημίτη και τους ανθρώπους του. H εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα κινηθούν σε πιο φιλελεύθερα πολιτικά και οικονομικά πλαίσια, ενώ για τον K. Καραμανλή επισημαίνεται ως πολύ θετική ένδειξη (ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του) η επιμονή του στα θέματα ηθικής και διοικητικής ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού, καθώς και στο μείζον για το μέλλον της οικονομίας ζήτημα της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

Συναινετικό ύφος

Επιπλέον, θετικά λειτουργεί ο συναινετικός χαρακτήρας των δύο πολιτικών αρχηγών που θα διεκδικήσουν την εξουσία και το γενικότερο αίσθημα ότι μετά οκτώ χρόνια η τράπουλα των ίδιων και των ίδιων προσώπων θα ανακατευτεί και θα περάσει η διαχείριση και η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε πρόσωπα πιο φρέσκα και άφθαρτα, με μεγαλύτερη όρεξη για την παραγωγή ουσιαστικού έργου. Αυτό είναι κάτι στο οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος αποδίδει μεγάλη σημασία. Οπως ακόμη και στο γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι, θα έχει νωπή τη λαϊκή εντολή και θα μπορέσει, ευελπιστούν, να πάρει πολύ πιο εύκολα αποφάσεις μεγάλες και καθοριστικές για την οικονομία, χωρίς να υπολογίζει τόσο -όπως συνέβη ιδίως τα τέσσερα τελευταία χρόνια- τα οργανωμένα μεγάλα συμφέροντα και το πολιτικό κόστος.

Τέλος, η απελευθέρωση των προσδοκιών και αυτού του τύπου οι προβλεπόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι ευνοούν άμεσα τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ότι θα συνεχίσουν να τρφοδοτούν κάποια αισθητή άνοδο του Γενικού Δείκτη και κατά τους επόμενους μήνες στη Σοφοκλέους. Αυτό, επισημαίνουν, είναι σημαντικό, διότι μπορούμε να επωφεληθούμε το πρώτο τρίμηνο ενός θετικού επίσης κλίματος που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές και να οδηγηθούμε σε έναν νέο κύκλο επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την αγορά ελληνικών μετοχών από σημαντικούς ξένους επενδυτικούς οίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή