Μετεκλογική προσγείωση σε υψηλότερο έλλειμμα

Μετεκλογική προσγείωση σε υψηλότερο έλλειμμα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά τις εκλογές, στα τέλη Μαρτίου, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα. H ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς το δυσμενέστερο τα στοιχεία που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό και το έλλειμμα του Δημοσίου. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εκτεταμένη αλληλογραφία των κυβερνητικών υπηρεσιών με τις Βρυξέλλες και το μόνον παρήγορο στοιχείο για την (σημερινή) κυβέρνηση είναι ότι η αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης το έλλειμμα του Δημοσίου κατά το 2003 ήταν 1,4% του ΑΕΠ και εφέτος εκτιμάται σε 1,2%. Υπάρχει, δηλαδή, αισθητή βελτίωση. Ωστόσο, πηγές της Eurostat, θεωρούν ανεπαρκείς τους υπολογισμούς αυτούς και έχουν την πρόθεση να προσδιορίσουν σε 2% το έλλειμμα του 2003 και 2,4% για το 2004. Ετσι, η ελληνική οικονομία, τοποθετείται στην «επικίνδυνη περιοχή» όσον εφορά το έλλειμμα του Δημοσίου, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εγείρονται σοβαρές αμφισβητήσεις όσον αφορά τον τρόπο καταγραφής πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου, αλλά και τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού.

Να σημειωθεί ότι οι πρωτογενείς δαπάνες αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του 2004 στο 77% των συνολικών δαπανών. Εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 32,8 δισ. ευρώ από 30,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2003. Οι «αμφιβολίες» εντοπίζονται στο κατά πόσο το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών για το 2004, ενσωματώνει το σύνολο των επιδομάτων και αυξήσεων που πρόκειται να χορηγηθούν στους δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης, θεωρείται παραπάνω από σίγουρο ότι οι κρατικές δαπάνες θα επιβαρυνθούν σοβαρά στη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2004, εξαιτίας των προεκλογικών επιβαρύνσεων.

Οσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, η Ελλάδα από το 1996 και μετά έχει υπογράψει συμβάσεις για αγορές αμυντικού υλικού που ξεπερνούν τα 9 τρισ. δραχμές. Εξ αυτών μόνο ένα μικρό ποσό έχει απεικονισθεί στα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Η μέχρι σήμερα πρακτική θέλει τις δαπάνες για την αγορά όπλων να εμφανίζονται με μεγάλη χρονική υστέρηση στον προϋπολογισμό και στο δημόσιο χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή