Αντιδράσεις για τη διατίμηση της πατάτας

Αντιδράσεις για τη διατίμηση της πατάτας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαρτύρονται για την υπαγωγή της πατάτας στα διατιμημένα και ελεγχόμενου κέρδους αγαθά οι «Συνεργαζόμενοι Εμποροι Πατατών – Κρεμμυδιών Αττικής» και άλλοι 33 χονδρέμποροι, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οπως υποστηρίζουν, η προσθήκη που έγινε σε αγορανομική διάταξη για τη διατίμηση της πατάτας, ανεξάρτητα από την προέλευση του προϊόντος και τη μορφή με την οποία κυκλοφορεί στην αγορά, είναι «αντισυνταγματική, παράνομη και αδικαιολόγητη». Με την κατάταξη της πατάτας στην κατηγορία «διατιμημένα ή ελεγχόμενου κέρδους» αγαθά, το ποσοστό κέρδους καθορίστηκε στο 8% για τους χονδρέμπορους, στο 25% για τα οπωροπωλεία και 23% για εμπόρους των λαϊκών αγορών και τους πλανόδιους.

Οι χονδρέμποροι

Στην προσφυγή οι χονδρέμποροι υποστηρίζουν ότι «αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, καθώς και ότι οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή και κλείσιμο των επιχειρήσεών τους». Αναφέρουν, επίσης, ότι αυθαιρέτως και χωρίς εμπεριστατωμένη αιτιολογία καθορίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον υφυπουργό κ. Κιμ. Κουλούρη, τον περασμένο Νοέμβριο, το ποσοστό κέρδους επί της πατάτας.

«Παραβιάζεται με τον τρόπο αυτό, η συνταγματικά προστατευόμενη ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας, στην οποία περιλαμβάνεται και η ελευθερία ασκήσεως του εμπορίου» σημειώνεται στην προσφυγή. Κι αυτό, γιατί ναι μεν μπορεί να θεσπιστούν περιορισμοί στην οικονομική ελευθερία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά δεν μπορούν οι περιορισμοί αυτοί να καθιστούν αδύνατη ή δυσχερή την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, το αγορανομικά καθοριζόμενο ανώτατο ποσοστό κέρδους για την πατάτα, όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κατώτερο του κόστους λειτουργίας μιας ορθολογικώς οργανωμένης επιχειρήσεως, όπως το κόστος αυτό διαμορφώνεται υπό συγκεκριμένες οικονομικοτεχνικές συνθήκες, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και εύλογο, προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή