Κινητοποιήσεις ελαιοπαραγωγών του Αιγίου

Κινητοποιήσεις ελαιοπαραγωγών του Αιγίου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλεισμένη παρέμενε έως αργά χθές το βράδυ η Πάτρα και το Αίγιο από την υπόλοιπη Ανατολική Ελλάδα εξ αιτίας της κινητοποίησης αγροτών της Αιγιαλείας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει με αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα τόσο τη νέα όσο και την παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου στο ύψος της κοινότητας Ελίκης. Οι αγρότες απέκλεισαν τον δρόμο ζητώντας να τους καταβληθεί επιδότηση για το σύνολο της ποσότητας ελαιολάδου που έχουν δηλώσει και όχι για την ποσότητα που το υπουργείο Γεωργίας θεωρεί «νόμιμη». Εξ αιτίας της κινητοποίησης ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες οδηγοί και ταξιδιώτες. Αλλοι αναγκάστηκαν να επιβιβάζονται σε τρένα για να φθάσουν στον προορισμό τους ή να διανύσουν αρκετά επιπλέον χιλιόμετρα, μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Την κινητοποίηση των αγροτών παρακολουθούσαν διακριτικά αστυνομικές δυνάμεις.

Πάντως, από χθες οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις εφόσον διαφωνούν με τις ποσότητες ελαιολάδου που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των επιδοτήσεων. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, υπογράφηκε η σχετική απόφαση εξέτασης των ενστάσεων ελαιολάδου περιόδου 2002/2003. Ετσι οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις διαμέσου των οργανώσεών τους ή στις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα εξεταστούν από επιτροπές του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, επί συνόλου 586.029 παραγωγών ελαιολάδου έως τώρα έχουν εκδοθεί εντολές πληρωμής για 435.003 παραγωγούς, στους οποίους έχει καταβληθεί ενίσχυση 395,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή