Καρατζάς: Οι τράπεζες υποφέρουν από έλλειψη ανταγωνισμού και όχι από τον ανταγωνισμό

Καρατζάς: Οι τράπεζες υποφέρουν από έλλειψη ανταγωνισμού και όχι από τον ανταγωνισμό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις χρειάζεται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, προκειμένου να μπορέσει να επεκταθεί στο εξωτερικό και να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Καρατζάς σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, χθες, όπου είπε επίσης ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της και ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη άνοδο της τιμής της μετοχής της.

«Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη συγκεντρωποίηση», είπε ο κ. Καρατζάς, εξηγώντας ότι η συγκεντρωποίηση συνδέεται με τις διεθνείς φιλοδοξίες των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, τονίζοντας ότι «είναι πολύ ριψοκίνδυνο να κάνεις οποιουδήποτε είδους πρόβλεψη για τη χρονική στιγμή».

«Η ελληνική αγορά είναι σχετικά μικρή και σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν δραστηριότητες εκτός της χώρας», σχολίασε ο διοικητής της Εθνικής, συμπληρώνοντας ότι «η στρατηγική μας είναι να γίνουμε μια περιφερειακή τράπεζα».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι η Εθνική θα πρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως στο Λονδίνο όπου έχει δραστηριότητα εδώ και εκατό χρόνια, επειδή «πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να συνδέουμε τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε με τα χρηματοοικονομικά κέντρα».

Σχολιάζοντας την επιλογή της Societe Generale για τη Γενική Τράπεζα, ο κ. Καρατζάς είπε ότι «η είσοδος ενός σημαντικού παίκτη όπως η Societe Generale στην αγορά θα εντείνει τον ανταγωνισμό και αυτό είναι ένα πολύ θετικό πράγμα», συμπληρώνοντας ότι «ο ανταγωνισμός είναι πολύ σημαντικός για την καινοτομία στον κλάδο. Στην Ελλάδα οι τράπεζες υποφέρουν από έλλειψη ανταγωνισμού και όχι από τον ανταγωνισμό». Οπως σημειώνει το Bloomberg, η Εθνική Τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 5,2 δισ. ευρώ κατατάσσεται 27η στον δείκτη Dow Jones Euro Stoxx και έχει το ένα δέκατο του μεγέθους της Societe Generale.

Αναφερόμενος στην άνοδο της τιμής της μετοχής της Εθνικής, ο κ. Καρατζάς είπε ότι «με βάση τη βελτιούμενη κερδοφορία της τράπεζας, πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση της τιμής της μετοχής της».

Η άποψη αυτή στηρίζεται από τον ρυθμό της αύξησης των χορηγήσεων στην Ελλάδα, που πιστεύει ότι θα παραμείνει ισχυρός. «Πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ζώνης του Ευρώ», είπε ο κ. Καρατζάς αναφερόμενος στις χορηγήσεις και πρόσθεσε ότι φέτος «θα έχουμε άνετα το ίδιο επίπεδο αύξησης των χορηγήσεων, όπως και πέρυσι». Οι χορηγήσεις της Εθνικής αυξήθηκαν κατά 10% στο πρώτο εννιάμηνο του περασμένου έτους. O κ. Καρατζάς είπε στο Bloomberg ότι «το 2004 θα είναι ένα καλό έτος για την τράπεζα».

Ο διοικητής της Εθνικής τόνισε ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια προς το παρόν. «Εχουμε αρκετά κεφάλαια για να αναπτύξουμε τη δραστηριότητά μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είπε ο κ. Καρατζάς, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε σημαντική ακίνητη περιουσία στη χώρα και αν χρειαζόταν, θα μπορούσαμε να εκποιήσουμε μέρος για να συγκεντρώσουμε περισσότερα κεφάλαια. Νομίζω ότι για τις φετινές δραστηριότητές μας έχουμε αρκετά κεφάλαια».

Σχολιάζοντας την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Καρατζάς είπε ότι «δεν αλλάζουν την ουσία ενός ιδρύματος» και ότι «δεν πιστεύω πως θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της τράπεζάς μας. Περισσότερο ή λιγότερο θα έχουν ουδέτερη επίπτωση στη λογιστική αξία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή