Ψήφισε Societe Generale το Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Ψήφισε Societe Generale το Μετοχικό Ταμείο Στρατού

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισε και τυπικά χθες ο κύκλος της πρώτης φάσης του διαγωνισμού πώλησης της Γενικής Τράπεζας στη Societe Generale, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που ελήφθη στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίασή του. H απόφαση ψηφίσθηκε απ’ όλα τα μέλη του δ.σ. του ΜΤΣ πλην ενός του κ. Αλ. Καλεντερίδη προέδρου της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε του ΜΤΣ χθες το μεσημέρι, αναφέρεται ότι: «Το Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κατά τη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε κατόπιν εισήγησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου να ανακηρύξει και ανακήρυξε ως προτιμώμενο επενδυτή τη Societe Generale S.A. η οποία θα κληθεί σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού σε διαπραγμάτευση για τη βελτίωση της προσφοράς της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι βραχύτατη (2 – 3 ημέρες) και εκτός από συγκεκριμένα σημεία νομικής φύσεως επί των τελικών κειμένων, η διαπραγμάτευση αφορά κυρίως τη βελτίωση του τιμήματος, τόσο όσον αφορά την εξαγορά των 6 εκατομμυρίων υφιστάμενων μετοχών από το ΜΤΣ, όσο και την τιμή που θα συμφωνηθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της Rothschild (για το θέμα βρίσκονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής του χρηματοικονομικού οίκου από το Μιλάνο) στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα προωθήσουν επίσης θέματα που αφορούν διασφαλίσεις του προσωπικού.

Η Societe Generale προτείνει την απευθείας εξαγορά 6 εκατ. υφιστάμενων μετοχών που αντιστοιχούν στο 22,3% του μετοχικού κεφαλαίου από το συνολικό πακέτο 38,5% που κατέχει το ΜΤΣ. Μετά την πώληση παραμένει στο ΜΤΣ ποσοστό 16,2%. Στη συνέχεια προβλέπεται η σύγκληση των αναγκαίων γενικών συνελεύσεων (πιθανότατα τριών μετά τις αναμενομένες αναβολές που προτίθενται να ζητήσουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ελέγχουν το 6% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ακριβές ποσό της αύξησης θα προσδιορισθεί μετά την οριστικοποίηση της τιμής εντός των επόμενων ημερών και θα παρέχει τη δυνατότητα στη Societe Generale να αποκτήσει το 50% συν μία μετοχή, μέσω παραίτησης άσκησης του δικαιώματος από την πλευρά των παλαιών μετόχων και κυρίως του ΜΤΣ στο οποίο όμως θα παραμείνει ο έλεγχος του 10,45% της Γενικής Τράπεζας.

Η Societe Generale προτίθεται, εφ’ όσον της ζητηθεί, να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για την εξαγορά πρόσθετου πακέτου μετοχών, μέσω των οποίων το ποσοστό της μπορεί να φθάσει στο 65% – 70%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Societe δεν προτίθεται να αλλάξει την επωνυμία της Γενικής τράπεζας ούτε να την αποσύρει από το Χρηματιστήριο. Επίσης, όπως αναφέρεται στην προσφορά τους «στόχος είναι να μετατρέψουν τη Γενική Τράπεζα σε ηγέτιδα του δικτύου της στη NA Ευρώπη». Επίσης δηλώνει ότι σκοπεύει να επενδύσει τα δύο πρώτα χρόνια ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου της τράπεζας και την επιμόρφωση του προσωπικού, όπου αναφέρεται ότι θα διαθέσουν κεφάλαια αυξημένα κατά 900% για προγράμματα εκπαίδευσης. Σκοπεύει επίσης να ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη ένα ειδικό κέντρο επιχειρηματικού σχεδιασμού, προφανώς για την εξυπηρέτηση του στόχου επέκτασης στα Βαλκάνια και στην NA Ευρώπη.

Η Societe Generale είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας και η έκτη στην Ευρώπη. H κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ περίπου όταν το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης όλων των ελληνικών τραπεζών προσεγγίζει τα 25 δισ. ευρώ (χθεσινές τιμές). Τα υπό διαχείρισιν αμοιβαία κεφάλαια της γαλλικής τράπεζας ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και το συνολικό ενεργητικό ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της σε θέματα προσωπικού, η Societe αναφέρει ότι προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα και στους εργαζόμενους της Γενικής να αποκτήσουν μετοχές της με ευνοϊκούς όρους.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Societe Generale με αμιγές ποσοστό 13% περίπου είναι οι εργαζόμενοι, το 90% των οποίων κατέχει μετοχές της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή