Πετρελαϊκή θα παραμείνει η οικονομία έως το 2020, εκτιμά η Alpha Bank

Πετρελαϊκή θα παραμείνει η οικονομία έως το 2020, εκτιμά η Alpha Bank

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 25 δολάρια το βαρέλι αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά τα επόμενα χρόνια και μέχρι και το 2020, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του τριμηνιαίου οικονομικού δελτίου της Alpha Bank (Δεκέμβριος 2003) για το παρόν και το μέλλον της πετρελαϊκής αγοράς. Μεταξύ των παραγόντων που θα επηρεάσουν την εξέλιξη της τιμής αναφέρονται η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της διαφαινόμενης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την κατάσταση στο Ιράκ, καθώς αυτή τη στιγμή η παραγωγή της χώρας είναι ιδιαίτερα χαμηλή λόγω της γενικότερης αστάθειας που επικρατεί και τη συμπεριφορά του ΟΠΕΚ, καθώς επίσης και άλλων παραγωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία. Με βάση τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 23,27 δολάρια το βαρέλι το 2005 και στα 25,50 δολάρια το βαρέλι το 2020 (αποπληθωρισμένες με βάση το 2001), ενώ η ονομαστική τιμή θα διαμορφωθεί στα 45 δολάρια το βαρέλι το 2020.

H ζήτηση και η παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εξειδικευμένων διεθνών οργανισμών, όπως το Energy InformatioAdministratio(EIA), που παρουσιάζονται στο δελτίο της Alpha Bank, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό λίγο χαμηλότερο από το ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή γύρω στο 2,1% ετησίως. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2002 είχαν παραχθεί παγκοσμίως περίπου 650 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Υπάρχουν ακόμη αποδεδειγμένα αποθέματα ύψους 1.030 δισ. βαρελιών περίπου, τα οποία είναι διαθέσιμα προς εξόρυξη στις σημερινές τιμές πετρελαίου. Επιπλέον εκτιμάται ότι άλλα 10.000 δισ. βαρέλια περίπου πετρελαϊκών αποθεμάτων αναμένουν να μπουν στη διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του πετρελαίου στο μέλλον θα διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα που να δικαιολογεί την παραγωγή τους με λογικό κέρδος. Ετσι, ενώ τα αποδεδειγμένα αποθέματα που είναι δυνατόν να παραχθούν με τις σημερινές τιμές πετρελαίου στο μέλλον διαρκούν για τα επόμενα 30 χρόνια περίπου, η εκμετάλλευση των υπολοίπων δυνητικών αποθεμάτων μπορεί να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση των αναγκών της παγκόσμιας οικονομίας για περισσότερα από 100 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο και η επίδραση της τιμής τους στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομία θα παραμείνει σημαντική τα επόμενα χρόνια, αν και θα περιορίζεται όσο αυξάνεται η εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αντιστοίχως, καθοριστικός θα παραμένει ο ρόλος του ΟΠΕΚ, αφού ελέγχει σήμερα το 37% της παγκόσμιας προσφοράς με τα μεγαλύτερα αποθέματα να συγκεντρώνουν οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Στο υπέδαφος της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται το 1/4 των γνωστών συνολικών κοιτασμάτων της γης και ακολουθούν το Ιράκ, το Ιράν και η Ρωσία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να αυξηθεί από τα 76 εκατ. βαρέλια ετησίως που ήταν το 2001 στα 112 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020. H παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 60 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020 από 28,1 εκατ. βαρέλια που ήταν στο 2001, ενώ παρόμοια αύξηση αναμένεται και στην παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ. H συνολική παγκόσμια προσφορά πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 76,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2002, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 78,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα.

Η συγκέντρωση στρατηγικών αποθεμάτων είναι η άμυνα των καταναλωτριών χωρών απέναντι στη μεγάλη αβεβαιότητα της προσφοράς του πετρελαίου είτε λόγω των εμπάργκο είτε λόγω της συμπεριφοράς του ΟΠΕΚ αλλά και άλλων παραγόντων (γαιοπολιτικές διαταραχές ή κίνδυνοι τρομοκρατικών ενεργειών). H αβεβαιότητα αυτή έγινε ιδιαίτερα εμφανής στις δύο μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70 αλλά και στην περίοδο της κρίσης στον Περσικό (1991). Τα στρατηγικά αποθέματα ανέρχονται στο ύψος των 3.900 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ενώ η ημερήσια κατανάλωση διαμορφώνεται στα 78,7 εκατ. βαρέλια. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα επαρκούν για κάλυψη της κατανάλωσης πετρελαίου για μια περίοδο 50 έως 60 ημερών, σε περίπτωση πλήρους διακοπής της προσφοράς του πετρελαίου. Αν όμως η προσφερόμενη ποσότητα περιοριστεί κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τότε τα στρατηγικά αποθέματα επαρκούν για κάλυψη της διαφοράς για ένα έτος περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή