Θεαματική αύξηση 5% παρουσίασε το ελληνικό ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 2003

Θεαματική αύξηση 5% παρουσίασε το ελληνικό ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 2003

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματική αύξηση 5% σημείωσε το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat, ενώ το κοινοτικό ΑΕΠ κατέγραψε την ίδια περίοδο αύξηση 0,6% το δε ΑΕΠ της Ζώνης Ευρώ μόλις 0,3%.

Ανοδική πορεία

Η αύξηση αυτή του ΑΕΠ της χώρας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, είναι η υψηλότερη στην Ενωση και έρχεται ύστερα από ασταθερή ανοδική πορεία, καθώς διαμορφώθηκε σε 3,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2002, 4,3% το πρώτο τρίμηνο του 2003 και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο, πάντοτε σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγουμένου έτους. Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2003, το ΑΕΠ της Ελλάδας κατέγραψε αύξηση 1,8% που είναι και πάλι η υψηλότερη στην Ενωση.

Ωστόσο, η θεαματική αυτή πρόοδος δεν μπορεί να αποκρύψει τις σοβαρότατες θεμελειώδεις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με κύρια τη δραματική έλλειψη ανταγωνιστικότητος, το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα ογκούμενα ελλείμματα και θα πρέπει εν πολλοίς να αποδοθεί στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, λόγω του Γ΄ ΚΠΣ, των ολυμπιακών έργων και της τόνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης με τον κάπως προεκλογικού χαρακτήρα συνδυασμό μισθολογικών αυξήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων, καθώς και των χαμηλότερων επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, η εσωτερική ζήτηση κατέγραψε αύξηση 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, ενώ εντυπωσιακό άλμα 4,2% πραγματοποίησαν και οι εισαγωγές.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές ακολούθησαν και αυτές ανοδική πορεία 3,2%, αλλά από εξαιρετικά χαμηλή βάση. Αρκεί να σημειωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2002 είχαν κατακρημνησθεί, καταγράφοντας μείωση 8,1%, ενώ στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2003 παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμες, με μηδενική αύξηση στο πρώτο τρίμηνο και αύξηση 1% στο δεύτερο.

Συνολικά δε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας έφθασε τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις εξαγωγές και φθάνουν σε αξία τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ και τις εισαγωγές τα 10,5 δισεκατομμύρια.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, αυτόν τον καθρέφτη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα είναι μάλλον αντάξια της πραγματικότητος: οι εξαγωγές της χώρας υπολείπονται σε αξία ακόμα και εκείνων τής σε βαθεία ύφεση ευρισκόμενης Πορτογαλίας, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

Ανάπτυξη

Αντιστοιχούν δε στο ένα τρίτο των εξαγωγών της Δανίας, στο ένα όγδοο των εξαγωγών του Βελγίου, που τα τελευταία χρόνια έχει δει σημαντικότατες βιομηχανικές μονάδες του να κλείνουν και στο ένα δέκατο των ολλανδικών εξαγωγών.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, γενικότερα, αυτή παραμένει εξαιρετικά βραδεία, καθηλωμένη στο 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο β΄ τρίμηνο του 2003, ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ έφθασε το 2%…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή