ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβάδισμα της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση EXPO 2008

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια μικρή πολιτεία από το… μέλλον θα χτιστεί στη δυτική Θεσσαλονίκη, εφόσον η πόλη αναλάβει τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO του 2008. Πριν από λίγες μέρες στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» έγινε η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης με τα στοιχεία που συγκροτούν το φάκελό της και για πρώτη φορά έγινε και παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του exposite που προβλέπεται να στηθεί στην περιοχή της Σίνδου, σε έκταση 250 στρεμμάτων.

Η Θεσσαλονίκη όπως και οι δύο άλλες διεκδικήτριες πόλεις, η Τεργέστη της Ιταλίας και η Σαραγόσα της Ισπανίας, πρόκειται να καταθέσουν τους φακέλους των υποψηφιοτήτων τους μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων που εδρεύει στο Παρίσι.

Το στίγμα της Εκθεσης

Στο φάκελο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της εκτύπωσης, θα συμπεριλαμβάνονται και τα σχέδια για τη δημιουργία του exposite που εκπονήθηκαν από το τμήμα αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

Ορισμένα από αυτά τα έργα που θα δίνουν και το στίγμα της Εκθεσης, είναι στον σχεδιασμό τους εντυπωσιακά και κάποιο από αυτά φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως το έργο – σύμβολο της EXPO 2008.

Στα σχέδια αυτά το κτίριο διοίκησης προβλέπεται να έχει μορφή βελανιδιού, ο πύργος στον οποίο θα στεγαστεί το Κέντρο Τύπου και Επικοινωνιών θα δεσπόζει στο χώρο έχοντας ύψος 60 μέτρων, το συνεδριακό κέντρο θα διαθέτει περιστρεφόμενο θόλο, στη διαδρομή του πάρκου των θεμάτων θα υπάρχουν πρότυπες καλλιέργειες και το θερμοκήπιο, κ.ά. Η εικόνα όλων θα συμβαδίζει με το θέμα «Μητέρα Γη – Γνώση Γης, Γεωργία Διατροφή» που έχει επιλέξει να προβάλει η Θεσσαλονίκη στην EXPO 2008.

Την ανάγκη ενός έργου το οποίο αναδεικνύεται ως σύμβολο και κληρονομιά της ΕΧΡΟ υπαγορεύει περισσότερο η παράδοση των παγκόσμιων εκθέσεων που έχουν έτος αφετηρίας το 1851. Η ΕΧΡΟ θεωρείται… Ολυμπιάδα των εκθέσεων, πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διαρκεί 3 ή 6 μήνες με στόχο την προβολή των μεγάλων θεμάτων της εποχής μας μέσα από μια συνολική προσέγγιση οικονομικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου.

«Αυτό δεν σημαίνει, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo κ Μ. Μιχαηλίδης, ότι ένα μικρότερο έργο σχετιζόμενο με το θέμα της, δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί σύμβολο και καινοτομία. Αλλωστε, οι διοργανώσεις παγκόσμιων εκθέσεων στο παρελθόν άφησαν κληρονομιά όχι μόνο τον Πύργο του Αϊφελ ή το Αtomium στις Βρυξέλλες αλλά και το… παγωτό χωνάκι.

Μεγάλη διοργάνωση

Στην παρούσα φάση η Συντονιστική Επιτροπή για τη διεκδίκηση της EXPO 2008, επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων της πόλης, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης έχοντας ως στόχο η υπόθεση της υποψηφιότητας να αγγίζει το σύνολο των κατοίκων της. Η ανάληψη της διοργάνωσης χαρακτηρίζεται ήδη «εθνική υπόθεση», αλλά τις τελευταίες μέρες και παρά τη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος διατύπωσε ενστάσεις.

Τα μέλη της Επιτροπής δεν παύουν να τονίζουν ότι η διοργάνωση της ΕΧΡΟ είναι η μεγαλύτερη που διεκδικεί η χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι τυχαία ο γραμματέας της κ. Δ. Μπακατσέλος επισημαίνει πως αν η Θεσσαλονίκη την αναλάβει, θα μπορούσε αυτή να είναι το «αντίδοτο» στην «αναπτυξιακή καθίζηση» που προβλέπουν πολλοί μετά την Ολυμπιάδα.

Εάν οι 92 διπλωμάτες – εκπρόσωποι των χωρών-μελών του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων ψηφίσουν τον Δεκέμβριο του 2004 τη Θεσσαλονίκη, η πόλη μέσα σε μία τετραετία θα αλλάξει πρόσωπο και τα οφέλη αναμένονται πολλαπλά.

Η σύγχρονη «Εκθεσιούπολη» που θα στηθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη θα συνδέεται από ξηρά και θάλασσα με τις υποδομές της πόλης.

Σύγχρονη «Εκθεσιούπολη»

Επί τρεις μήνες (1η Μαΐου – 31 Ιουλίου 2008) θα λειτουργεί ως κέντρο συνάντησης και παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τη γη, τη γεωργία, τη διατροφή, θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις και «όλα αυτά θα συγκροτούν ένα πλέγμα δράσεων από τον Ολυμπο ώς την Αθωνική Πολιτεία», τονίζει ο κ. Καστανίδης.

Η Θεσσαλονίκη προσδοκά από την ΕΧΡΟ για το 2008 νέα σχέδια, νέες πολιτικές, επιτάχυνση μεγάλων συγκοινωνιακών έργων, χωροταξικές αλλαγές, οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή κ.ά.

Το exposite προβλέπεται ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει 149 συμμετέχουσες χώρες, σε εκθεσιακό χώρο 76.000 τ.μ., ενώ οι χώροι έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να υποδεχθούν 140.000 επισκέπτες την ημέρα. Το κόστος της Εκθεσης υπολογίζεται σε 580 εκατομμύρια ευρώ (380 για τις υποδομές, 200 για προβολή-λειτουργία).

Διπλωματική προσπάθεια

Μέσα σε μια δεκαετία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 30.000 θέσεις εργασίας με συνακόλουθη αύξηση του ΑΕΠ.

Κατά γενική ομολογία η Θεσσαλονίκη έχει τώρα το προβάδισμα έναντι της Σαραγόσας και της Τεργέστης στην κούρσα δεκδίκησης της ΕΧΡΟ.

Η παρουσίαση της υποψηφιότητάς της τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι υπήρξε σοβαρότερη και αρτιότερη. Διαθέτει επίσης περισσότερα ατού έναντι των άλλων (τεχνογνωσία, στρατηγικό σταυροδρόμι, έδρα διεθνών οργανισμών, το θέμα που επέλεξε κ.ά.). Ομως, αυτά εκτιμάται ότι καλύπτουν το 40% – 50% της όλης προσπάθειας. Το κυριότερο βάρος πέφτει στη διπλωματία που καλείται ώς το τέλος του 2004 να εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους των χωρών – μελών του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων.

Σε αυτήν τη διπλωματική προσπάθεια η Ιταλία ως μέλος του G8 αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επιρροή του πανίσχυρου αυτού φόρουμ, ενώ κάτι ανάλογο πιστεύεται ότι θα πράξει και η Ισπανία με τις λατινοαμερικανικές χώρες.

Η ελληνική διπλωματία δεν μένει βεβαίως με σταυρωμένα χέρια και εκτιμάται ότι πολλά θα κριθούν από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύεται ότι αν όλα πάνε καλά με την Ολυμπιάδα αυτό θα συμπαρασύρει ευνοϊκά και την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης.