Ουραγός στις ξένες επενδύσεις η Ελλάδα

Ουραγός στις ξένες επενδύσεις η Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έρημο για τις ξένες άμεσες επενδύσεις έχει μεταβληθεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία της Eurostat. H Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ θέση καλύτερη της χώρας μας κατέχουν ακόμα και πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το 2002 οι ξένες άμεσες επενδύσεις που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 0,3% του ΑΕΠ, από 0,9% το 2001 και 1,4% το 2000.

H εικόνα για τη χώρα μας γίνεται τελείως απογοητευτική, όταν συγκριθεί με τα μεγέθη της Ιρλανδίας, «το πρότυπο προς αποφυγήν» όπως έλεγε μέχρι πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Το 2000 στην Ιρλανδία οι ξένες επενδύσεις άγγιξαν το 16,4% του ΑΕΠ για να πέσουν στο 6,7% το 2001 και να ανέβουν στο 11,3% το 2002.

Μπροστά και η Πορτογαλία

Εξαιρετικά επώδυνη για την «ισχυρή οικονομία» της χώρας μας είναι και η σύγκριση με την Πορτογαλία, την οποία έχουμε ξεπεράσει στην πορεία προς τη σύγκλιση… όπως έλεγε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωστατιστικής υπηρεσίας οι ξένες επενδύσεις στην Προτογαλία διαμορφώθηκαν το 2002 στο 3,2% του ΑΕΠ, από 6,1% το 2001 και 6,7% το 2000.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις θα αποτελέσουν, στην εποχή του ευρώ, το οξυγόνο για την ελληνική οικονομία, έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνας.

Απάντηση στο ρητορικό ερώτημα, για το τι αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις, στην Ελλάδα έδωσε με χαρακτηριστικό τρόπο το υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank κ. N. Καραμούζης, με ομιλία του στο Λονδίνο στις αρχές της εβδομάδας.

Αν και οι επισημάνσεις γίνονται με χρονική καθυστέρηση εν τούτοις περιγράφουν το υπαρκτό πρόβλημα, που παρίσταναν ότι αγνοούν όλοι οι κύκλοι που ήταν σε συνταύτιση με το «πανίσχυρο» κυβερνητικό κατεστημένο. Ως αποτρεπτικούς παράγοντες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων το τραπεζικό στέλεχος περιέγραψε:

1) Τον αναποτελεσματικό, εκτεταμένο και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα.

2) Τις αναποτελεσματικές και αντιπαραγωγικές μεθόδους με τις οποίες εφαρμόζεται η κυβερνητική πολιτική.

3) Τις ιδιαίτερα καθυστερημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (που πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τον κ. Καραμούζη) στο ασφαλιστικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, στην παιδεία, στην αγροτική πολιτική και στην αγορά εργασίας.

Ο ίδιος ο κ. Καραμούζης ζήτησε επίσης να εφαρμοσθεί πρόγραμμα «πραγματικών ιδιωτικοποιήσεων», προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος του κράτους. Στηλίτευσε ακόμα ο ίδιος και το γεγονός ότι 8 στις 12 μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος.

Σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, προώθησε πρόσφατα στη Βουλή ένα νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η σημαντικότερη ίσως διάταξή του είναι εκείνη που αφορά την εισαγωγή και στην Ελλάδα ενός ιρλανδικού προτύπου στην προσέλκυση επενδύσεων. Τούτο διατηρεί για μια δεκαετία σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, δίνοντας ασφάλεια στους ξένους επενδυτές που θα επιλέξουν την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή