Ουραγός στις ξένες επενδύσεις η Ελλάδα…

Ουραγός στις ξένες επενδύσεις η Ελλάδα…

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελευταίες θέσεις του διεθνούς καταλόγου, που αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθιερώνεται η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αποτελεί τον ουραγό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ καλύτερη θέση έχουν και πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες. Το παράδοξο είναι ότι η ελληνική οικονομία προσελκύει λιγότερες ξένες επενδύσεις τόσο από χώρες με φθηνό κόστος εργασίας, αλλά και από χώρες στις οποίες οι αμοιβές είναι αισθητά υψηλότερες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Το 2002 οι ξένες άμεσες επενδύσεις που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 0,3% του ΑΕΠ, από 0,9% το 2001 και 1,4% το 2000.

H εικόνα για τη χώρα μας γίνεται τελείως απογοητευτική όταν συγκριθεί με τα μεγέθη της Ιρλανδίας, «το πρότυπο προς αποφυγήν» όπως έλεγε μέχρι πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Το 2000 στην Ιρλανδία οι ξένες επενδύσεις άγγιξαν το 16,4% του ΑΕΠ για να πέσουν στο 6,7% το 2001 και να ανέβουν στο 11,3% το 2002.

Εξαιρετικά επώδυνη είναι και η σύγκριση με την Πορτογαλία, στην οποία οι ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν το 2002 στο 3,2% του ΑΕΠ, από 6,1% το 2001 και 6,7% το 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή