Κατάργηση προστίμων και αντικατάστασή τους με σύστημα μορίων

Κατάργηση προστίμων και αντικατάστασή τους με σύστημα μορίων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται για παραβάσεις που εντοπίζει ο ελεγκτικός μηχανισμός και την αντικατάστασή τους με σύστημα μορίων.

Παράλληλα, υποχρεωτικά από τακτικό φορολογικό έλεγχο θα περνούν κάθε χρόνο οι εισηγμένες επιχειρήσεις καθώς και όσες δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα άνω των 30.000.000 ευρώ. Για τις παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα ισχύει το νέο αντικειμενικό σύστημα ελέγχου, αντιθέτως, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ανέλεγκτων χρήσεων και η χρηματιστηριακή τους εικόνα να συμβαδίζει με τα βιβλία τους, θα ελέγχονται σε ετήσια βάση.

Οσον αφορά στο αντικειμενικό σύστημα ελέγχου, ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία point system και ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνει η κάθε επιχείρηση, θα προσδιορίζονται και οι φόροι που θα επιβάλλονται.

Συγκεκριμένα για κάθε παράβαση που εντοπίζεται σε ελεγχόμενη επιχείρηση θα καταλογίζονται μόρια. Εφόσον, για παράδειγμα, σε μία επιχείρηση καταλογισθούν 200 μόρια από παραβάσεις που έχει διαπράξει, τότε ο ελεγκτικός μηχανισμός κατά τη διενέργεια τακτικού ελέγχου θα προσδιορίζει τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης με συντελεστή 0,5 επί των ακαθαρίστων εσόδων. Το αποτέλεσμα θα καλείται να καταβάλει η επιχείρηση πληρώνοντας και τις σχετικές προσαυξήσεις, χωρίς ωστόσο να επιβάλλονται πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, εφόσον η επιχείρηση έχει υποπέσει σε παραβάσεις και έχει συγκεντρώσει μόρια αποτελεσμάτων, θα αναπροσαρμόζονται τα ακαθάριστα έσοδα, με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από τη σχετική κλίμακα μορίων αποτελεσμάτων. Με βάση τα νέα δεδομένα, θα προσδιορίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Αν οι διαπιστωμένες παραβάσεις αφορούν τρέχουσα χρήση, δίδεται το δικαίωμα στην επιχείρηση να αναπροσαρμόσει μόνη της τα δεδομένα που προκύπτουν από τα βιβλία της, με αυτοέλεγχο, τα οποία μπορεί να δηλώσει χωρίς προσαυξήσεις.

Δηλαδή, σε περίπτωση μη υποβολής αναπροσαρμοσμένης δήλωσης, θα διενεργείται προσωρινός ή τακτικός έλεγχος με τα ίδια δεδομένα προσδιορισμού των αποτελεσμάτων.

Οι παραβάσεις που επηρεάζουν τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων και τα μόρια που προκύπτουν με βάση τις παραβάσεις, θα καθοριστούν με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή