Εκρηξη στο έλλειμμα του προϋπολογισμού από τις υπερβάσεις των κρατικών δαπανών

Εκρηξη στο έλλειμμα του προϋπολογισμού από τις υπερβάσεις των κρατικών δαπανών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 100% καταγράφεται σύμφωνα με τις πληροφορίες στο ενδεκάμηνο του 2003. Το υπουργείο Οικονομικών κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό τα σχετικά στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε να είχαν δημοσιοποιηθεί από το τέλος του προηγούμενου μήνα.

Η σημαντική αύξηση του ελλείμματος (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002) οφείλεται κατά κύριο λόγο στις σημαντικές υπερβάσεις των κρατικών δαπανών. H άτυπη προεκλογική περίοδος, που είχε αρχίσει από τα μέσα του 2003, επιβάρυνε σημαντικά τα κρατικά ταμεία, που επιχείρησαν να καλύψουν με δάνεια, τις τρύπες που εμφανίστηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους. Οι εξελίξεις στον προϋπολογισμό του 2003 αποτελούν σοβαρότερη ένδειξη περί της καχεξίας των δημοσιονομικών εξελίξεων.

Βέβαια, η κυβέρνηση σε όλο το προηγούμενο διάστημα επέμενε ότι τα πράγματα ελέγχονται και τα μεγέθη του προϋπολογισμού θα εξελιχθούν με βάση τις αρχικές προβλέψεις. Το τελευταίο, όπως αποδεικνύεται τώρα, δεν ισχύει ούτε για το 2003 αλλά ούτε και για το 2004.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι τα πράγματα μετά τις εκλογές θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Κυρίως τούτο το γνωρίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης, ο οποίος εμφανίζονταν μέχρι πρόσφατα ως υπέρμαχος της συνέχισης της προσπάθειας για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών.

Αναφέρουμε μέχρι πρόσφατα, καθώς μόλις προχθές ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε να υιοθετεί μια τελείως διαφορετική αντίληψη και να υπόσχεται νέες παροχές στο πλαίσιο της «Χάρτας Σύγκλισης» το 2004.

Ερωτώμενος ο ίδιος για την αλλαγή πολιτικής, υπογράμμισε ότι αυτή δικαιολογείται εξαιτίας της βελτίωσης της οικονομίας…

Είναι φανερό ότι πρόκειται για προεκλογικές προφάσεις εν αμαρτίαις, όταν λίγους μήνες νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλάκης απαντούσε στα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων με το μονότονο: εξαντλήσαμε τις αντοχές της οικονομίας!!!

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποσχεθεί ότι, αν γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε αναλυτική καταγραφή όλων των προβλημάτων της οικονομίας. Σε απλά ελληνικά τούτο σημαίνει ότι θα σταματήσει τη χρήση της δημιουργικής λογιστικής και τα μεγέθη του προϋπολογισμού και του χρέους θα αναγραφούν στο σωστό τους μέγεθος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποιος κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σύνολο υπέρογκων αιτημάτων και διεκδικήσεων που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, ως αποτέλεσμα της αίσθησης που μεταδίδονταν: ότι όλα πάνε καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή