Κατατέθηκε τροπολογία για τη διαδοχική ασφάλιση

Κατατέθηκε τροπολογία για τη διαδοχική ασφάλιση

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκαν χθες με τη μορφή τροπολογιών δύο εκ των σημαντικότερων ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου «θέματα κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις». H πρώτη αφορά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και η δεύτερη τις διατάξεις για τη χορήγηση σύνταξης στους διαζευγμένους.

Το νέο σύστημα διαδοχικής ασφάλισης προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης της σύνταξης, έκδοση Δελτίου Διαδοχικής Ασφάλισης και υπολογισμό του τμηματικού ποσού της σύνταξης των συμμετεχόντων ασφαλιστικών φορέων με τους εξής συντελεστές: 2% για IKA, NAT, ΟΓΑ και ΤΣΑ, 2,85% για TAE, 3% για TEBE και 2,286% για το Δημόσιο και τους λοιπούς φορείς ασφάλισης μισθωτών και αυτοτελώς απασχολουμένων για κάθε έτος ασφάλισης επί των επικαιροποιημένων συντάξιμων αποδοχών. Πάντως, σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού είναι ακαθόριστη, καθώς το ύψος της εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που θα κάνουν χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης.

Σύνταξη σε διαζευγμένους

Επίσης, με τη δεύτερη τροπολογία ορίζεται ότι ο διαζευγμένος δικαιούται σύνταξης σε περίπτωση θανάτου του/της συζύγου, εφόσον υπάρχουν οι ηλικιακές, οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση που η σύνταξη του θανόντος μεταβιβάζεται σε χήρα ή σε χήρο, προβλέπεται ο αναλογικός επιμερισμός της με «συμμετοχή» στη σύνταξη, ανάλογα με τα χρόνια έγγαμης συμβίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή