Στο 13,2% εκτινάχθηκε η εγγεγραμμένη ανεργία

Στο 13,2% εκτινάχθηκε η εγγεγραμμένη ανεργία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρατεταμένη σιωπή αντιμετώπιζε έως αργά χθες το βράδυ ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία – κόλαφος για το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας.

Σύμφωνα με καταγγελία του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ κ. Γ. Βερναδάκη, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε προχθές, 19 Ιανουαρίου, τα 585.788 άτομα και το ποσοστό ανεργίας άγγιξε το 13,2%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής, η ανεργία παρουσιάζει μείωση και καταγράφεται σε ποσοστό μόλις 8,9%, ενώ οι ανεργοι δεν ξεπερνούν τις 392.200 άτομα. H διοίκηση του ΟΑΕΔ, αδύναμη να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις, δεν ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσει χθες τον πραγματικό αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων.

Πρακτικά, η διόγκωση του αριθμού των ανέργων, ακόμη κι αν θεωρηθεί συγκυριακό φαινόμενο, προκλήθηκε από τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης, λειτουργώντας γι’ αυτήν ως παγίδα.

Οι καθημερινές εξαγγελίες προσλήψεων, οι δεκάδες προκηρύξεις, τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ και η κάλυψη θέσεων μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο είτε προϋποθέτουν την εγγραφή στον ΟΑΕΔ είτε δίδουν προτεραιότητα σε προσλήψεις ανέργων.

Συνεπώς, οι αποθαρρυμένοι άνεργοι ή ακόμη κι άλλοι που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου στις δημόσιες υπηρεσίες σπεύδουν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ για μία θέση στην ήλιο του Δημοσίου πριν από τις εκλογές.

Οπως και να ερμηνεύσει κανείς το φαινόμενο της υπέρμετρης αύξησης των εγγεγραμμένων ανέργων, το συμπέρασμα είναι ότι ο ΟΑΕΔ, στενά προσδεδεμένος στο κομματικό κράτος, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον επιδοματικό του ρόλο και την αποτυχία του να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της ανεργίας και στην πραγματική απεικόνιση του προβλήματος στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή