Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρυξέλλες μεσούσης της προεκλογικής περιόδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για τους σοβαρότατους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία. Στην ετήσια έκθεση που δίδεται αύριο στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ζήτημα ανεξέλεγκτων δαπανών και ομιλεί για ογκούμενα ελλείμματα, τεράστια χρέη, ενώ για πρώτη φορά κάνει λόγο για απειλή χρεοκοπίας υπό το βάρος του αυξανόμενου κόστους του ασφαλιστικού συστήματος.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες θέτουν ζήτημα απόδοσης του εκπαιδευτικού συστήματος και γραφειοκρατικού κυκεώνα, που δεν επιτρέπουν την απορρόφηση των νέων τεχνολογιών και οδηγούν τη χώρα σε επιχειρηματικό τέλμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνοψίζει το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας και στις δημοσιονομικές ανισορροπίες, ενώ θεωρεί σχεδόν παραπλανητικό και πρόσκαιρο το «θαύμα» της ταχείας ανάπτυξης, η οποία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τους πόρους του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και από τα έργα της Ολυμπιάδας. Προβλέπει ότι στο μέλλον, όταν εκλείψουν ή υποχωρήσουν οι παραπάνω παράγοντες και αντιθέτως αναδειχθούν τα δημοσιονομικά βάρη, η ελληνική οικονομία θα δοκιμασθεί.

Εις επίρρωσιν των παραπάνω πληροφοριών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φέρουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο να έχουν διπλασιασθεί σε σχέση με τα αντίστοιχα του Νοεμβρίου του 2002.

Κρύβουν 193.588 ανέργους

Με παρατεταμένη σιωπή αντιμετώπιζαν έως αργά χθες το βράδυ ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και ανεβάζουν το επίπεδο της εγγεγραμμένης ανεργίας στο 13,2%. Σύμφωνα με καταγγελία του κ. Γ. Βερναδάκη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφθασε προχθές, 19 Ιανουαρίου, τα 585.788 άτομα, τη στιγμή που η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει πτώση της ανεργίας σε 8,9% και περιορίζει τον αριθμό των ανέργων σε 392.200 άτομα.

Η απόκλιση δημιουργεί μέγα θέμα στο μέσον της προεκλογικής περιόδου και απαιτεί τάχιστα απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή