Αγχος για την ενεργειακή κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων

Αγχος για την ενεργειακή κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί αναλυτικά η πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας με το άγχος των αρμοδίων να επικεντρώνεται στις σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα που εξασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά και τα γνωστά άγχη για το τραμ, τον προαστιακό και το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου. Χθες, ύστερα από συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα, έγινε γνωστό ότι ξεπερνώνται τα σοβαρά προβλήματα που είχαν ανακύψει με τις καθυστερήσεις πληρωμών στις τεχνικές εταιρείες οι οποίες εκτελούν τα ολυμπιακά έργα (μέσω της σύναψης δανείων). Με τα συγκεκριμένα δάνεια, που ελήφθησαν στις αρχές του έτους, αποπληρώνεται σημαντικό τμήμα των οφειλών προς τους εργολάβους οι οποίες είχαν φτάσει σε επίπεδα άνω του ενός δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι ορισμένοι εργολάβοι είχαν σταματήσει την εκτέλεση των έργων που εκτελούσαν. Πάντως, η κατάσταση εξομαλύνθηκε, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να οριστικοποιηθούν και οι ανάδοχοι στα overlays (τα έργα για την προσαρμογή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στις προδιαγραφές της ΔΟΕ). Στο «μέτωπο» των overlays έχει αποφασιστεί, ως γνωστόν, ότι οι ανάδοχοι θα πληρωθούν το 40% έως 45% φέτος, ενώ τα υπόλοιπα θα τα λάβουν το 2005. H πρόταση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει την «τρύπα» στον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σοβαρότερα προβλήματα παρατηρούνται στην πρόοδο των έργων κατασκευής των υποσταθμών της ΔΕΗ (Αργυρούπολη, Κορυδαλλός) μέσω των οποίων θα αποφευχθεί το «μπλακ άουτ» κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα συγκεκριμένα έργα είχαν εν μέρει επανασχεδιαστεί ύστερα από αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ η κυβέρνηση προωθεί και την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία (με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο) με στόχο να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προωθήσει και δράσεις για τη δέσμευση της απαιτούμενης και της εφεδρικής ποσότητας ενέργειας.

Η συνεδρίαση της διυπουργικής πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά του «ελέγχου» από ολιγομελές κλιμάκιο στελεχών της ΔΟΕ, υπό το πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ. Το κλιμάκιο ενημερώνεται για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης υποστήριξε ότι «σ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε να επηρεαστεί η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων». Τα ίδια επανέλαβε και ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι χθες έγινε μια επισκόπηση για την προετοιμασία του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου. O κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά με τη δουλειά μας χωρίς επανάπαυση, γιατί δεν έχουμε κανένα περιθώριο ούτε καθυστέρησης ούτε εφησυχασμού».

Η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι «η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί για κανέναν λόγο να σταματήσει ή να μειώσει τους ρυθμούς της». Κατά την ίδια, «αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς, και μέσα σ’ αυτό το κλίμα προετοιμασίας της χώρας για εκλογές, συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και ζητάμε από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους με τους ίδιους καλούς ρυθμούς και με καλύτερους ρυθμούς, αν γίνεται, για τους Αγώνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή