Επιφυλακτική… αισιοδοξία από Eurobank για την ελληνική αγορά

Επιφυλακτική… αισιοδοξία από Eurobank για την ελληνική αγορά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γενικά θετική εικόνα για τις διεθνείς αγορές, αλλά με αρκετές επιφυλάξεις για ενδεχόμενους κινδύνους παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διεύθυνση private banking της Eurobank, που βλέπει τον Γενικό Δείκτη του X.A. στις 2.700 μονάδες σε ορίζοντα εξαμήνου χάρη στις ολυμπιακές προσδοκίες και παρά «τους κινδύνους από το εκλογικό αποτέλεσμα». Η τράπεζα συνιστά μεγαλύτερη τοποθέτηση σε μετοχές και μικρότερη σε κρατικά ομόλογα, ενώ συστήνει την τοποθέτηση και σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα hedge fund. H Eurobank υιοθετεί το σενάριο ότι «οι θετικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη η οποία έχει ως επίκεντρο τις ΗΠΑ» κατά το 2004 και ανεμένει να συνεχιστεί το καθεστώς των χαμηλών επιτοκίων που θα συμβάλει δυναμικά στη διατήρηση της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι αναλυτές της Eurobank προειδοποιούν παράλληλα πως «δεν πρέπει να υποτιμάται ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υπερβολικών προσδοκιών από πλευράς επενδυτών, ιδίως σε τομείς όπου συμβαίνουν επενδύσεις με ταχείς ρυθμούς ή σε αγορές παραδοσιακά ευαίσθητες σε επιτόκια (π.χ. αναδυόμενες αγορές)».

Σε αυτό το πλαίσιο τα χρηματιστήρια επικεντρώνονται κυρίως στην κυκλική ανάκαμψη, ενώ αντίθετα οι αγορές συναλλάγματος εμφανίζονται να ανησυχούν περισσότερο για τα διαρθρωτικά ελλείμματα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη συνεχή πτώση του δολαρίου, σημειώνει η Εurobank.

Η αγορά ομολόγων βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο κατά την τράπεζα, καθώς, παρά τα υψηλά επίπεδα όπου είχαν βρεθεί οι τιμές τους το 2003 και τη διόρθωση που έχει ήδη συμβεί, «η αγορά αυτή εμφανίζεται σχετικά προστατευμένη, κυρίως στις ΗΠΑ, από τη δέσμευση της FED να διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική για ένα μακρύ χρονικό διάστημα», υποστήριξαν οι αναλυτές της Eurobank. Ωστόσο, η πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων παραμένει ένας δυνητικός κίνδυνος για τις μετοχικές αγορές στον βαθμό που οι αποτιμήσεις δεν είναι πλέον φθηνές και η προκαλούμενη έλλειψη της ρευστότητας δεν αντισταθμιστεί με πραγματική μακροχρόνια οικονομική ανάκαμψη.

Για την ελληνική αγορά, η Eurobank θεωρεί ότι «οι προσδοκίες αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προσδώσουν έναν θετικό τόνο στην αγορά, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα εγκυμονεί πάντα κινδύνους». Πάντως, τα στελέχη της Eurobank απέφυγαν να εξηγήσουν περισσότερο αυτήν την φράση παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. «H θετική πορεία της κερδοφορίας των εταιρειών και η διεθνής ρευστότητα καθιστούν πιο πιθανό το σενάριο ότι το 2004 θα αποδειχθεί θετικό για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα υψηλά του έτους να πραγματοποιούνται στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους», κατέληξε η Εurobank.

Με αυτά τα δεδομένα, η τράπεζα προτείνει ως επενδυτική στρατηγική για το ξεκίνημα του 2004 «αυξημένες τοποθετήσεις σε μετοχές (σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς που αναλογεί στο επενδυτικό προφίλ του κάθε αποδέκτη), και ελαφρώς μειωμένη έκθεση σε κρατικά ομόλογα». Για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου αναμένει έντονες διακυμάνσεις εντός του εύρους 1,20-1,32 καθώς η διατήρηση του δολαρίου σε χαμηλά επίπεδα επιβάλλεται για τη διόρθωση των ανισορροπιών στις ΗΠΑ, όμως η υπερβολική ταχύτητα πτώσης δημιουργεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και πιθανόν να οδηγήσει σε παρεμβάσεις.

Τέλος, η Eurobank συνιστά στρατηγικές τοποθετήσεις σε εναλλακτικές επενδύσεις τύπου hedge fund με σκοπό τη βελτίωση των αποδόσεων και παράλληλα τη διαφοροποίηση του επενδυτικού κινδύνου, καθώς πιστεύει ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο υψηλής μεταβλητότητας και μειωμένων προσδοκιών τόσο για μετοχές όσο και για ομόλογα (σε σχέση με την εικοσαετία 1980-2000).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή