Αύξηση–ρεκόρ στα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών

Αύξηση–ρεκόρ στα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμα σχεδόν 5 μονάδων πραγματοποίησαν τα αγροτικά εισοδήματα στην Ελλάδα το 2003, καταγράφοντας τη σημαντικότερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια ενός έτους στο οποίο στις περισσότερες χώρες σημειώθηκε μείωση των εισοδημάτων των αγροτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Eurostat, οι πραγματικές, αποπληθωρισμένες τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι ονομαστικές τιμές κατά ένα εντυπωσιακό 8,5%. Αμφότερα τα ποσοστά είναι κατά πολύ τα υψηλότερα στην Ενωση, στην οποία ο μέσος όρος δεν υπερέβη το 1,4% ή λιγότερο από το ένα τρίτο της ελληνικής αύξησης. Μάλιστα, η αύξηση αυτή των τιμών παραγωγού στην Ελλάδα δεν είναι πρωτοφανής, αλλά έρχεται ως συνέχεια αντιστοίχων αυξήσεων όλα τα προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, ειδικά το 2003 πρέπει να υπήρξε μία από τις καλύτερες χρονιές για τους παραγωγούς (άλλωστε υπήρξε και μία από τις χειρότερες για τους… καταναλωτές), καθώς αν οι αυξήσεις των προηγουμένων ετών, σε αποπληθωρισμένες τιμές κυμάνθηκαν από 1,4% έως 2,5%, ποσοστό αξιοπρεπές αλλά όχι αξιοσημείωτο, το 2003 υπήρξε πραγματικά εντυπωσιακό, με το άλμα αυτό στο 4,7%.

Τούτο δε ενώ οι τιμές των παραγόντων παραγωγής, με άλλα λόγια όλων των υλικών και ειδών εξοπλισμού που οφείλει να προμηθευθεί ένας αγρότης για να ασκήσει τη δραστηριότητα, κατέγραψαν, σε αποπληθωρισμένες τιμές ελαφρά μείωση -0,1%.

Μείωση είχαν καταγράψει όμως και τα δύο προηγούμενα έτη, το 2002 και το 2001 ύστερα από μία αύξηση το 2000.

Στις ποικίλες κατηγορίες παραγωγής, αύξηση κατεγράφη πανευρωπαϊκά στο ελαιόλαδο και στα περισσότερα άλλα είδη, με πρώτα τα φρούτα και λαχανικά (10,4%), ενώ ακολουθούν ο μούστος και το κρασί και τα δημητριακά με το ρύζι. Αντιθέτως σημαντική μείωση -3,7% κατεγράφη στις τιμές γάλακτος και σε εκείνες του χοιρινού κρέατος.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές είναι οι τιμές αγοράς στις οποίες πωλούν την παραγωγή τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και στις οποίες προστίθενται φυσικά οι πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις που λαμβάνουν, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τον κύριο όγκο των συνολικών εισοδημάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή