ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διπλά βιβλία» και για την πραγματική ανεργία

Ενας ακόμα μύθος της «ισχυρής ελληνικής οικονομίας» κατέρρευσε. H ανεργία όχι μόνον δεν μειώνεται αλλά έχει αυξηθεί, αφού περισσότερα από 500.000 άτομα έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ με ημερομηνία 20.1.2004. Το στοιχείο έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Γ. Νικολάου, επιβεβαιώνοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας υπερέβη το 12% και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με το 8,9% που εμφανίζει η ΕΣΥΕ.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Νικολάου αναγκάστηκε χθες να δώσει εκτάκτως συνέντευξη Τύπου και να απολογηθεί για ένα θέμα για το οποίο ο ΟΑΕΔ επί της διοικήσεως του, ίσως φέρει τη μικρότερη ευθύνη. Και το θέμα δεν είναι άλλο από την υποεκτίμηση των πραγματικών στοιχείων για την ανεργία που εμφανίζει η ΕΣΥΕ, η οποία επιμένει να αξιοποιεί για τις έρευνες Εργατικού Δυναμικού τα δεδομένα της απογραφής του 1991 και όχι αυτής του 2001.

Υπό το βάρος της δημοσιότητας που πήρε η αποκάλυψη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ κ. Γ. Βερναδάκη, η διοίκηση του ΟΑΕΔ υποχρεώθηκε να δώσει μετά ενάμιση χρόνο στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία. Σε αυτά καταγράφεται μια αυξανόμενη πορεία εγγραφών στους καταλόγους ανεργίας, από 454.281 στις 30 Απριλίου 2003 σε 506.914 εγγραφές στις 20 Ιανουαρίου 2004.

H προσέλευση των ανέργων στον ΟΑΕΔ από τα τέλη Δεκεμβρίου μοιάζει σαν τη μαζική έξοδο των σαλιγκαριών μετά τη βροχή. Σε αυτήν την περίπτωση το φαινόμενο δεν είναι φυσικό αλλά πολιτικό, καθώς οι προκηρύξεις των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης και το κύμα προκηρύξεων, εν όψει των εκλογών, ωθούν πολλούς από τους αποκαλούμενους αποθαρρυμένους ανέργους να αναζητήσουν μια ευκαιρία, κυρίως στο Δημόσιο.