Στο 21,9% η απορρόφηση προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου

Στο 21,9% η απορρόφηση προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη- Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου» ο υπουργός Γεωργίας, κ. Γιώργος Δρυς αν και τρία χρόνια μετά την έναρξή του παρουσιάζει απορρόφηση 21,9%. Οι πληρωμές ανέρχονται στα 389,4 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας έχει προκυρηχθεί το 92% του προγράμματος, έχει ενταχθεί το 88,5% και οι νομικές δεσμεύσεις αντιστοιχούν στο 39%. Ως τώρα έχει καλυφθεί η συμβατική υποχρέωση του κανόνα ν+2 (απορρόφηση του συνόλου των κονδυλίων ενός συγκεκριμένου έτους έως και δύο χρόνια αργότερα) για το έτος 2001 και έχει καλυφθεί το 72% του κανόνα για το έτος 2002. Οπως ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (άξονας 7 του Επιχειρησιακού Προγράμματος) καθώς αποτελούν μια «νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη της υπαίθρου». Ωστόσο τα 13 από τα 14 συγκεκριμένα προγράμματα παρουσιάζουν μηδενική απορρόφηση γεγονός που αποδόθηκε από τον ειδικό γραμματέα για το Γ΄ ΚΠΣ κ. Ξενοφώντα Λουράντο στο ότι οι Δήμοι δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει τις αναγκαίες πιστοποιήσεις.

Με βάση την ενδιάμεση αξιολόγηση και αναθεώρηση του προγράμματος το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα A.A- A.Y. ενισχύεται με πρόσθετους πόρους ύψους 359 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα κατευθυνθούν κυρίως στα σχέδια βελτίωσης, στη μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων, στους νέους αγρότες και στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα.

Ως το τέλος Ιανουαρίου θα δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας νέες προκηρύξεις που αφορούν τα Σχέδια βελτίωσης, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, στη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων, 150 εκατομμύρια ευρώ, στους Νέους Αγρότες 60 εκατομμύρια ευρώ και στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα, 50 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή