Αλώβητο παρέμεινε το «τέρας» του πληθωρισμού και τον Δεκέμβριο

Αλώβητο παρέμεινε το «τέρας» του πληθωρισμού και τον Δεκέμβριο

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση στην πανευρωπαϊκή ιεραρχία του πληθωρισμού κατέλαβε με το… σπαθί της η Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του «τέρατος» στην ελληνική οικονομία και την αποτυχία όλων των, ενίοτε γραφικών, προσπαθειών χαλιναγώγησής του.

Συγκεκριμένα, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,1%, η Ελλάδα κατετάγη πρώτη μεταξύ των 15 κρατών-μελών, επιτυγχάνοντας επίδοση 50% χειρότερη από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο που έπεσε στο 2%, ενώ ο αντίστοιχος της Ζώνης Ευρώ υποχώρησε ακόμα χαμηλότερα στο 1,8%.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως με 3,1% ο ελληνικός πληθωρισμός είναι και αυτός μειωμένος σε σχέση με προηγούμενους μήνες του έτους, όμως η μείωση αυτή και από εξαιρετικά υψηλό ποσοστό άρχισε και μικρότερη άλλων κρατών υπήρξε, με αποτέλεσμα την αναρρίχησή μας στην πρώτη θέση. Ακριβείς συγκρίσεις με τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο δεν είναι δυνατόν να γίνουν, καθώς λόγω της απεργίας της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, όμως τον Αύγουστο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 3,5% και τον Σεπτέμβριο στο 3,3%.

Τη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά κατέλαβε με 2,9% η ραγδαία αναπτυσσόμενη Ιρλανδία (2,9%), ενώ ακολουθούν η Ισπανία (2,7%) και η Ιταλία (2,5%). Στην άλλη άκρη, τον μικρότερο πληθωρισμό είχε η Γερμανία (1,1%), ενώ την ακολουθούν η Δανία και η Φινλανδία με 1,2% και η Αυστρία με τη Βρετανία (1,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή