Στα ολυμπιακά έργα κατευθύνθηκε το 50% του ΠΔΕ το 2003

Στα ολυμπιακά έργα κατευθύνθηκε το 50% του ΠΔΕ το 2003

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικοί πόροι ύψους 4,1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν το 2003, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στη χρηματοδότηση της Ολυμπιάδας. Τούτο προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και δείχνουν ότι το μισό ΠΔΕ του 2003 κατευθύνθηκε στην υλοποίηση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδικότερα από τα 8,6 δισ. ευρώ του ΠΔΕ του περυσινού έτους διατέθηκαν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα 4,44 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4,09 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση των λεγόμενων έργων του αμιγούς εθνικού σκέλους. Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται μόνο από εθνικούς πόρους, που στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά τίποτα άλλο εκτός των έργων της Ολυμπιάδας.

Από τα δημοσιοποιηθέντα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το ΠΔΕ έκλεισε το 2003 μειωμένο κατά 381 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 8,91 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικώς στον προϋπολογισμό.

Η υστέρηση αποδίδεται στη μεγάλη μείωση που σημείωσαν το 2003 οι κοινοτικές εισροές. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να μειωθεί το αρχικό πλαφόν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (από 5,7 δισ. ευρώ στα 4,45 δισ. ευρώ). Αντίθετα αυξήθηκε η οροφή στα έργα του εθνικού σκέλους (τα ολυμπιακά στην προκειμένη περίπτωση) και από 3,14 δισ. αρχικά, διαμορφώθηκε στα 4,09 δισ. ευρώ.

Χθες, το υπουργείο Οικονομίας κοινοποίησε στους αρμόδιους φορείς την εγκύκλιο για την κατάρτιση του ΠΔΕ του 2004. Ως γνωστό το ύψος του ορίου πληρωμών του ΠΔΕ 2004 καθορίσθηκε στα 9,25 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό, τα 5,3 δισ. ευρώ κατανέμονται σε έργα που συγχρηματοδοτούνται (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) και τα 3,95 δισ. ευρώ σε έργα που χρηματοδοτούνται μόνο από εθνικούς πόρους.

Η εγκύκλιος εφιστά την προσοχή στην ολοκλήρωση των έργων που αφορούν την Ολυμπιάδα, με στόχο να αποφευχθούν υπερβάσεις και καθυστερήσεις. Κατά την εγκύκλιο οι φορείς υλοποίησης του ΠΔΕ πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους μεταξύ άλλων:

1) Οι προτεινόμενοι προϋπολογισμοί των έργων για την ένταξή τους στο ΠΔΕ 2004 θα πρέπει να περιορισθούν στο ύψος του συμβατικού αντικειμένου σύμφωνα με την ισχύουσα περί δημοσίων έργων νομοθεσία. Οι τυχόν εκπτώσεις που προσφέρονται από τους αναδόχους, δεν παραμένουν υπέρ του έργου, αλλά επιστρέφουν στο ΠΔΕ. Η διάθεση έκπτωσης υπέρ του ιδίου ή άλλων έργων δεν επιτρέπεται.

2) Προτάσεις για ένταξη νέου έργου ή για αύξηση προϋπολογισμού ήδη ενταγμένου έργου άνω του αρχικώς εγκεκριμένου ποσού, πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από Αναλυτικό Τεχνικό Δελτίο και σε περίπτωση αύξησης προϋπολογισμού να αιτιολογείται πλήρως και να συνοδεύεται και από τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων συλλογικών οργάνων (ΔΕΣΟΠ, ΟΠΕ, ΟΔΕ) και για έργα του Ελλάδα 2004 απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων 2004 του υπουργείου Πολιτισμού.

3) Σε περίπτωση μείωσης του φυσικού αντικειμένου θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη μείωση του προϋπολογισμού του έργου που προτείνεται προς ένταξη.

4) Αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού συγκεκριμένου έργου θα ικανοποιείται εφόσον προβλέπεται ισόποση μείωση στον προϋπολογισμό άλλου ή άλλων έργων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ίδιου φορέα.

5) Οι προτάσεις των υπουργείων, Περιφερειών και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα πρέπει να υποβληθούν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι τη 16η Φεβρουαρίου 2004.

6) Τροποποίηση των Συλλογικών Αποφάσεων μπορεί να γίνει μετά την πάροδο τριμήνου από την αρχική έκδοση της απόφασης. Οι τροποποιήσεις μπορούν να γίνονται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2004, η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία με υποχρεωτική την τήρησή της για την ομαλή ολοκλήρωση του ΠΔΕ 2004.

7) Η τελευταία χρηματοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας θα γίνει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2004 και οι εντολές κατανομής χρηματοδότησης προς την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να υποβληθούν από τους αρμόδιους φορείς το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή