Πανηγυρικός Σημίτη για τους Αγώνες

Πανηγυρικός Σημίτη για τους Αγώνες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανηγυρικό τόνο είχαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού K. Σημίτη μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με θέμα την ολυμπιακή προετοιμασία. Αντίθετα, με ελαφρά απολογητική διάθεση εμφανίστηκε λίγο αργότερα ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν το γενικό πρόσταγμα για την προετοιμασία των Αγώνων. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο και πιο κρίσιμο σημείο της προετοιμασίας το οποίο συνδέεται με την έγκαιρη και σωστή λειτουργία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να αναδειχθεί το μεγάλο και σημαντικό έργο που έχει γίνει».

Δημοσκοπήσεις

Οι συμμετέχοντες στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ασχολήθηκαν και με τις δημοσκοπήσεις με βάση τις οποίες η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει περιορισμένο ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ θεωρεί πως από τη διοργάνωση επωφελήθηκε κυρίως η πρωτεύουσα και οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δύο συγκεκριμένα σημεία στάθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού ο οποίος παραδέχθηκε τη συγκέντρωση επενδύσεων στην Αττική φροντίζοντας να προσθέσει ότι η επόμενη τετραετία είναι αφιερωμένη στην περιφέρεια.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα μπορεί να επωφελήθηκαν οι τεχνικές εταιρείες, αλλά τώρα τα οφέλη μετακυλίονται σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως οι υπηρεσίες και ο τουρισμός. Στο περιορισμένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, εν όψει εκλογών, στάθηκε και ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης υποστηρίζοντας ότι το διεθνές κοινό δείχνει πολλαπλάσιο ενδιαφέρον για τους Αγώνες σε σύγκριση με τους Ελληνες. O ίδιος θεωρεί ότι το ενδιαφέρον θα αυξηθεί στους επόμενους μήνες.

Ο κ. Σημίτης, στη σύντομη δήλωσή του, υποστήριξε ότι «η ολοκλήρωση της Ολυμπιακής προετοιμασίας διέψευσε και διαψεύδει τις ανυπόστατες αρνητικές κριτικές που δεχθήκαμε ότι δεν είμαστε ικανοί να οργανώσουμε Αγώνες, ότι θα πάρουν τους Αγώνες από την Ελλάδα, ότι τα έργα δεν θα ξεκινήσουν και δεν θα ολοκληρωθούν και ότι θα προκύψουν χρέη για τις επόμενες γενιές». O πρωθυπουργός επέμεινε να παρουσιάζει τον ολυμπιακό προϋπολογισμό «παγωμένο» στα 4,6 δισ. ευρώ και ανέφερε πως «αντίθετα με αυτό που λέγεται, ότι μετά τους Αγώνες η οικονομία θα βρεθεί σε μαρασμό, η δική μας εκτίμηση είναι ότι η οικονομία θα έχει νέα αναπτυξιακή δυναμική».

Η Νέα Δημοκρατία

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σημίτη, η επικεφαλής του τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, υποστηρίζει πως «ο απερχόμενος πρωθυπουργός κ. Σημίτης ενέπλεξε την εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην προεκλογική αναμέτρηση των κομμάτων».

Η ίδια προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «ξέχασε βέβαια να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του έχει υποχρεωθεί επανειλημμένως να δηλώσει δημόσια συγγνώμη για την πολυετή καθυστέρηση στην ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας που οδήγησε στις γνωστές, πια, σε όλους υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και στον εξωτερικό δανεισμό δισεκατομμυρίων ευρώ, ξέχασε να αναφέρει ότι υποχρεώθηκε να αποπέμψει τον υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως για θέματα αδιαφάνειας στην ασφάλεια των Αγώνων, ξέχασε τις κόκκινες και κίτρινες κάρτες και τις ματαιώσεις των προγραμματισμένων διεθνών αθλητικών συναντήσεων (test events) που διέσυραν διεθνώς τη χώρα, ξέχασε τις ματαιώσεις των έργων υποδομής, που είχαν σχεδιαστεί, ελλείψει χρόνου και χρήματος».

Ασφάλεια

Εκτός από μια αναλυτική παρουσίαση της προετοιμασίας από τον κ. Βενιζέλο, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν και παρεμβάσεις από άλλα κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης ο οποίος τόνισε ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πορεία των σχεδίων για την ασφάλεια και ότι τους επόμενους μήνες οι πάντες θα ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή