Φυγή επενδύσεων και αύξηση του δημοσίου χρέους το 2003

Φυγή επενδύσεων και αύξηση του δημοσίου χρέους το 2003

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχθρική χώρα παραμένει για τους ξένους επενδυτές η Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν χθες. H δημοσιοποίηση γίνεται δύο ημέρες μετά τη γνωστοποίηση σχετικής μελέτης του IOBE, που κατέληγε στο δυσοίωνο συμπέρασμα: ότι η χώρα διώχνει τα ξένα κεφάλαια, αντί να τα προσελκύει, τη στιγμή που τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Το Νοέμβριο του 2003, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, σημειώθηκαν εκροές κεφαλαίων (από ξένες επενδύσεις στη χώρα) ύψους 303 εκατ. ευρώ. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το 2003 θα καταγραφεί ως χειρότερη χρονιά αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις, που αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος εκτός από τις τάσεις αποεπένδυσης καταγράφουν ακόμα και μια άλλη «πρωτιά» της ελληνικής οικονομίας. Τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων που κατευθύνονται στην αγορά ομολογων, τα οποία εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2003 εισήλθαν στην Ελλάδα κεφάλαια (με προορισμό τα κρατικά ομόλογα) ύψους 18,5 δισ. ευρώ, έναντι 12,2 δισ. του ιδίου διαστήματος του 2002 και 8,4 δισ. ευρώ το 2001.

Τα περισσότερα κεφάλαια που εισήλθαν το 2003 στην Ελλάδα για να αγοράσουν ομόλογα αποτελούν τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα περί της ταχείας αύξησης του χρέους, που αναγκαζόμαστε να εξυπηρετούμε.

Μεγάλη είναι επίσης και η αύξηση των πληρωμών για τόκους του δημοσίου χρέους σε αγοραστές ομολόγων από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2003 η Ελλάδα πλήρωσε για τόκους σε ξένους κατόχους ελληνικών ομολόγων το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ, από 3,1 δισ. που είχαν πληρωθεί στο ίδιο διάστημα του 2002.

H αύξηση τόσο των τοποθετήσεων των ξένων σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και οι πληρωμές για τόκους στους ξένους ομολογιούχους, πιστοποιούν επίσης και κάτι άλλο, δραματικό για την οικονομία. Τον τεράστιο όγκο του κρυμμένου δημοσίου χρέους που υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι δεν το βλέπει…

Είναι αδιάφορο αν οι κ. Σημίτης και Χριστοδουλάκης παριστάνουν ότι δεν αναγνωρίζουν το κρυμμένο δημόσιο χρέος, καθώς οι ξένοι ομολογιούχοι εισπράττουν στην ώρα τους όσα τους οφείλονται.

Αντίθετα, πρόβλημα υπάρχει εξ αυτής της ασυνέχειας όσον αφορά στο θέμα της αξιοπιστίας στον εκφερόμενο πολιτικό λόγω των στελεχών του οικονομικού επιτελείου. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η ευρεία χρήση της δημιουργικής λογιστικής, που έχει κατακλύσει την οικονομία, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει τα αληθινά μεγέθη.

Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ακόμα ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2003 το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων μειώθηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε. Οι θετικές εξελίξεις, όπως παρατηρεί σε σχετική ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος, αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων (λόγω πληρωμών τόκων στο εξωτερικό) και τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να παρουσιάσει ελαφρά άνοδο (κατά 43 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002 και να διαμορφωθεί σε 7.057 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Νοεμβρίου 2003, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή