Πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο πολιτικές και πρακτικές, αλλά και νοοτροπία

Πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο πολιτικές και πρακτικές, αλλά και νοοτροπία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν προσελκύει ξένες επενδύσεις εξηγεί στην «K» ο καθηγητής Θεοδόσιος Παλάσκας, διευθυντής έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE). O ιδιος αναφέρεται στη σπουδαιότητα των ξένων επενδύσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη να αλλάξουμε πολιτικές, πρακτικές και νοοτροπία.

– Από τη μελέτη του ΙΟΒΕ προκύπτει μια προβληματική εικόνα σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ξένων επενδύσεων. Πού αποδίδεται αυτή η αδυναμία;

– Η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε, όσο άλλες περιφερειακές οικονομίες όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δύο σημαντικά γεγονότα στην καμπή της ιστορίας της, την είσοδο στην ΕΟΚ το 1981 και την ένταξή της στην ΟΝΕ. Η υστέρηση που παρατηρείται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων μπορεί να αποδοθεί ώς ένα βαθμό και στην αποχή της χώρας μας από την έκρηξη εξαγορών και συγχωνεύσεων που σημειώθηκε τη δεκαετία του ’90 διεθνώς. Επιπλέον υπάρχουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που καθιστούν τους ξένους επενδυτές εξαιρετικά επιφυλακτικούς.

– Στοιχεία όπως η νομισματική και πολιτική σταθερότητα τα οποία διαθέτει πλέον η χώρα μας, αλλά και η συμμετοχή της στην Ε.Ε δεν εκτιμώνται από τους ξένους επενδυτές;

– Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά και είναι βέβαιο ότι σχετικά λιγα κράτη διεθνώς έχουν εξασφαλίσει συνθήκες νομισματικής και πολιτικής σταθερότητας. Ωστοσο, αν δεν υποστηρίζονται και από άλλα στοιχεία μικροοικονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής δεν είναι επαρκή για να προσελκύσουν ξένες επεδνύσεις. Η είσοδος της χώρας μας στην ΕΟΚ και η ένταξη στην ΟΝΕ προκάλεσαν αρχικά μεγάλη έξαρση επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτές. Γρήγορα όμως αυτό το ενδιαφέρον υποχώρησε. Ετσι, οι απογοητευμένοι ξένοι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και τελευταία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η οποία αποτελεί τον ανταγωνιστή της.

– Πόσο βοηθούν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην ανάπτυξη μιας χώρας;

– Τα οφέλη των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) σε μια οικονομία είναι πολλαπλασιαστικά. Ο ρόλος των ΞΑΕ στην αναπτυξιακή διαδικασία έχει αναγνωριστεί και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει φιλελεύθερες πολιτικές προκειμένου να προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Αυτή η στάση συνδέεται με τις προσδοκίες ότι οι ΞΑΕ θα οδηγήσουν σε αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών, των φορολογικών εσόδων, βελτίωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας και σε διάχυση των καινοτομιών και της νέας τεχνολογίας.

Μια πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε σε 68 χώρες έδειξε ότι μια κατά 1 ευρώ εισροή κεφαλαίου μεταφράζεται σε αύξηση 50 λεπτών των εγχώριων επενδύσεων, ενώ μια κατά 1 ευρώ εισροή ΞΑΕ οδηγεί σε αύξηση κατά 1 ευρώ των εγχώριων επενδύσεων!

– Τι πρέπει να γίνει για να πετύχουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

– Τα μέτρα πολιτικής θα πρέπει να συνιστούν ένα συνεκτικό πλέγμα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας και να μη συνεχιστεί ο αποσπασματικός χαρακτήρας θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, για να βελτιώσουμε τη συμμετοχή μας στις διεθνείς επενδύσεις στο μέλλον πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο πολιτικές και πρακτικές, αλλά και νοοτροπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή