Το ελληνικό «θαύμα» εκτροχιάστηκε

Το ελληνικό «θαύμα» εκτροχιάστηκε

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To εύθραυστο «θαύμα» της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών βάλλεται πλέον από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισημαίνουν πλέον τον κίνδυνο πλήρους εκτροχιασμού τα χρόνια που έρχονται. Δύο αλλεπάλληλες εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας έχουν αμφότερες ένα κοινό στοιχείο: την αγωνία για το κατά πόσον ακούγεται στην προεκλογική Αθήνα ο συναγερμός που από καιρό έχει σημάνει και ηχεί επίμονα στις Βρυξέλλες.

Η περίοδος των φιλοφρονήσεων της Κομισιόν για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι έχει παρέλθει οριστικά.

Τόσο στον δημοσιονομικό απολογισμό του 2003 που ήδη δημοσιοποιήθηκε, όσο και στην κριτική του νέου ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, ο επίτροπος Πέδρο Σόλμπες και συνολικά η Κομισιόν δεν μασούν τα λόγια τους. Και τονίζουν ότι η περίοδος μετά το 2004 χαρακτηρίζεται από «μεγάλη αβεβαιότητα».

Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, κατά την Επιτροπή, αυτήν τη στιγμή δεν οδεύει πουθενά. Η πρόσκαιρη, ως φαίνεται, άνοιξη των τελευταίων ετών της περασμένης δεκαετίας, που έφερε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, υποκύπτει τώρα στους παλαιούς δαίμονες: τις ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες, τα χρέη και τα ελλείμματα, αλλά και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας που έχει στερηθεί αποφασιστικών μέτρων και σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων για πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, η άποψη της Επιτροπής είναι πλέον σαφής όπως προκύπτει από τις δύο εκθέσεις της, μία για τα πεπραγμένα του 2003 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη και μία για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητος μέχρι το 2006, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχομένη εβδομάδα: η ακολουθούμενη πολιτική είναι εσφαλμένη και αντιπαραγωγική, οδηγεί στην ανατροπή όλων όσων έχουν επιτευχθεί και, παρεμπιπτόντως, μπορεί να οδηγήσει εν τέλει και σε κυρώσεις από την Ευρώπη.

Βρυξέλλες καλούν… Λαύριο

Η πρόταση που διατύπωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Λαύριο, για ανασφάλιστη απασχόληση των νέων ανέργων, αποφοίτων μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης, συνέπεσε με διαπιστώσεις της επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου για το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας στην κατηγορία αυτή. Δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση. Το επιτελείο Παπανδρέου προσβλέπει στην κοινοτική χρηματοδότηση του μέτρου κατά την επικείμενη αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή