Σταθερές τιμές καταναλωτή της Γερμανίας τον Ιανουάριο

Σταθερές τιμές καταναλωτή της Γερμανίας τον Ιανουάριο

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H άνοδος του ευρώ διατήρησε υπό έλεγχο τις τιμές καταναλωτή της Γερμανίας τον Ιανουάριο, καθώς τα πρώτα στοιχεία που έφθασαν από τέσσερα γερμανικά κρατίδια καταδεικνύουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι της τάξης του 1,1%, παρά την αύξηση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και της Βάδης – Βυτεμβέργης παρέμειναν σταθερές στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, ενώ εκείνες στο Βραδεμβούργο και στη Σαξωνία αυξήθηκαν κατά 0,1%. Σε ό,τι αφορά τον ετήσιο πληθωρισμό των τεσσάρων κρατιδίων κυμαίνεται από 1,1% μέχρι 1,5%. Σήμερα αναμένεται, άλλωστε, να δώσουν στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Ιανουάριο ελαφρώς λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές. H τελευταία τελευταία δημοσκόπηση του Ρόιτερς μεταξύ οικονομικών αναλυτών κατέτεινε σε πρόβλεψη για μηνιαίο πληθωρισμό 0,1% και ετήσιο 1,2%.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν, όμως, οι οικονομικοί αναλυτές στην κατά 19,1% αύξηση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που σημειώθηκε στη Γερμανία μετά τις μεταρρυθμίσεις του κράτους – προνοίας. Οπως τονίζει ο Αντολφ Ρόζενστοκ της Nomura International, «χωρίς τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, θα είχαμε ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού το πολύ μέχρι 0,5%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή