Στο 3,5% «έκλεισε» ο πληθωρισμός το 2003

Στο 3,5% «έκλεισε» ο πληθωρισμός το 2003

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 3,5% διαμορφώθηκε το 2003 ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Κινήθηκε τελικά σε υψηλότερα επίπεδα από το 3% που προέβλεπε αρχικά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αντίθετα, εκτιμήσεις περισσότερο επιτυχημένες περί του πληθωρισμού έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, που προέβλεπε τιμάριθμο στα επίπεδα του 3,5%. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τον Δεκέμβριο του 2003, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε δωδεκάμηνη βάση ήταν: στις πατάτες 19,2%, στα κουρεία-κομμωτήρια (+10,6%), στο κόστος συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου (+9,2%), στον καπνό (+8,1%), στις οικιακές υπηρεσίες (+8,2) και στις τιμές των νωπών πουλερικών (+7,3%).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει διπλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού. Τούτο δημιουργεί, ως γνωστόν, σοβαρά προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ απειλεί επίσης μεσοπρόθεσμα και με σοβαρή αύξηση της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή