Με αίτηση στις ΔΟΥ το φοιτητικό επίδομα

Με αίτηση στις ΔΟΥ το φοιτητικό επίδομα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η καταβολή στους δικαιούχους προπτυχιακούς φοιτητές του στεγαστικού επιδόματος, οι οποίοι θα πρέπει εντός τριών μηνών να υποβάλουν στις εφορίες τη σχετική αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να τους χορηγηθεί το επίδομα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκε χθες, το επίδομα καταβάλλεται στους προπτυχιακούς φοιτητές των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, των ανωτέρων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων και των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το φοιτητικό επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας τους, ανεξαρτήτως αν φοιτούν στην ίδια σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές σχολές και πόλεις, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον νόμο.

Δεν δικαιούνται του επιδόματος αυτού όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να λάβουν το φοιτητικό επίδομα θα πρέπει μαζί με την υπεύθυνη δήλωση να επισυνάψουν διάφορα δικαιολογητικά που θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι:

1. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος πέραν του ενός.

2. Για τη χορήγηση του επιδόματος πρέπει οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιούμενων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων.

3. Να αναγράφεται ο ΑΦΜ του φοιτητή για τον οποίο ο δικαιούχος ζητεί το επίδομα αν του έχει χορηγηθεί ΑΦΜ. Επίσης αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του φοιτητή. Σημειώνεται ότι ο ΑΦΜ μπορεί να χορηγηθεί στον ενδιαφερόμενο από οποιαδήποτε ΔΟΥ.

4. Αναγράφεται ο τίτλος της σχολής ή τμήματος αυτής, όπως εμφανίζεται στο σχετικό πιστοποιητικό σπουδών.

5. Ως σχετικό πιστοποιητικό (απαιτείται η επιτυχία τουλάχιστον στα μισά μαθήματα).

6. Αναγράφεται η διεύθυνση τη μισθωμένης κατοικίας. O φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη κατοικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη από την κύρια κατοικία του, στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας, με εξαίρεση τον νομό Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης που θεωρούνται ως μία πόλη.

7. Αναγράφεται ο ΑΦΜ του εκμισθωτή της κατοικίας όπου διαμένει ο φοιτητής.

8. Αναγράφεται η λέξη «ναι» ή «όχι» ανάλογα αν ο δικαιούχος δικαιούται να εισπράξει επίδομα και για άλλο φοιτητή αν αναγραφεί η λέξη «ναι», συμπληρώνεται και ο αριθμός των άλλων φοιτητών για τους οποίους ο δικαιούχος κατέθεσε ή θα καταθέσει δικαιολογητικά για την είσπραξη του επιδόματος.

Το επίδομα θα χορηγείται στους φοιτητές για όλα τα έτη σπουδών, ενώ καταβάλλεται ολόκληρο χωρίς καμία κράτηση υπέρ του δημοσίου ή τρίτου και δεν υπόκειται σε φορολογία.

Για τις περιπτώσεις που αποδειχθεί κατόπιν του ελέγχου ότι το επίδομα εισπράχθηκε από μη δικαιούχο, λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων, αυτό καταλογίζεται στο τριπλάσιο και επιδιώκεται η επιστροφή του στο δημόσιο σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή