«Μηχανική»: στα δικαστήρια για παράνομη ανάθεση έργου της ΔΕΗ

«Μηχανική»: στα δικαστήρια για παράνομη ανάθεση έργου της ΔΕΗ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δικαστήρια προσφεύγει η τεχνική εταιρεία «Μηχανική», με αφορμή την ανάθεση κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Ιλαρίωνα στην κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – ΜΕΤΩΝ. Σε χθεσινή ανακοίνωση της «Μηχανικής» αναφέρεται ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη στηρίζεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, που κατακύρωσε το έργο στην κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – ΜΕΤΩΝ, «παραδέχθηκε, τελικά, με πρόσφατη επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την τριπλή παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου». Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ, επικαλούμενη το γεγονός ότι έχει κηρυχθεί προ πολλού ο ανάδοχος και είχαν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής, «δεσμεύθηκε για τήρηση της νομιμότητας στο μέλλον».

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ ΔΕΗ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή της «Μηχανικής» (είχε προηγηθεί προσφυγή και άλλης τεχνικής εταιρείας). H Επιτροπή, μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης και με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ενεργοποίησε τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου Δημοσίων Συμβάσεων από τη ΔΕΗ. Τελικώς, η ΔΕΗ παραδέχθηκε ότι παραβίασε σε τρία σημεία το Κοινοτικό Δίκαιο στον διαγωνισμό για το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα, επισημαίνοντας, όμως, ότι ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει σε επιστολή της προς τη «Μηχανική» ότι «αρμόδια για την κάλυψη τής ενδεχομένως και αποθετικής ζημίας είναι τα ελληνικά δικαστήρια», στα οποία και προσφεύγει η διοίκηση της τεχνικής εταιρείας. Το υδροηλεκτρικό έργο Ιλαρίωνα είναι προϋπολογισμού 101,64 εκατ. ευρώ και η σύμβαση με την κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – ΜΕΤΩυπεγράφη πριν από λίγους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή