Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H καχεξία της λιανικής αγοράς, καταγράφεται σε πανελλαδική έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Αποκαλύπτεται ότι ακόμα και κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων η κίνηση της αγοράς ήταν απογοητευτική και ένας στους δύο εμπόρους εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι έμποροι δηλώνουν πως οι περισσότεροι πελάτες τους πληρώνουν με μετρητά, μια ακόμα ένδειξη ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών είναι υψηλά και οι καταναλωτές δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν νέες αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της απεργίας της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την αξία λιανικών πωλήσεων, παρότι η αξιοπιστία του δείκτη αυτού αμφισβητείται. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι κατά την κατάρτιση του δείκτη αυτού επιλέγονται κυρίως στοιχεία από μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων με συνέπεια η αλματώδης αύξηση που καταγράφεται να μην είναι αύξηση των πωλήσεων συνολικά αλλά μετακίνηση καταναλωτών από τα μικρά καταστήματα στα μεγάλα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζει και η τάση δύο ταχυτήτων που εμφανίζει η αγορά. Οι έμποροι που διαθέτουν καταστήματα με «φθηνά» προϊόντα δηλώνουν πτώση των πωλήσεων σε αντίθεση με καταστήματα που διαθέτουν «ακριβά» είδη. Στα τελευταία η αύξηση των πωλήσεων είναι μεγαλύτερη. H πραγματικότητα αυτή, ερμηνεύεται ως ένδειξη καχεξίας των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων η κατανάλωση των οποίων περιορίζεται σε βασικά είδη τροφίμων και καταναλωτικά προϊόντα, που προσφέρει το παρεμπόριο.

Η συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι ορατές και όσον αφορά την απασχόληση. Μόνον το 8% των εμπορικών επιχειρήσεων που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι προσέλαβαν εποχικό προσωπικό όπως έκαναν παλαιότερα έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή