ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H άνοδος του ευρώ, απειλή για τα εταιρικά κέρδη

A πειλή για τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, και κατά συνέπεια και των χρηματιστηρίων, αποτελεί η άνοδος του ευρώ, όπως προειδοποιεί ειδική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση τονίζει ότι κάθε αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ κατά μια εκατοστιαία μονάδα «κόβει» μισή εκατοστιαία μονάδα από την αύξηση των εταιρικών κερδών, ακυρώνοντας σε ένα βαθμό τη θετική επίπτωση από την εύθραυστη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Παρά την ήδη μεγάλη άνοδο του ευρώ, οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη ορατές γιατί οι επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει στρατηγικές αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου. Ομως, αυτές έχουν ημερομηνία λήξης, και μάλιστα σύντομη, οπότε τα αρνητικά αποτελέσματα του ορατού ευρώ θα τα δούμε σε αυτό το εξάμηνο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Εθνικής. Μάλιστα, η Εθνική παρατηρεί ότι οι αγορές δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως την αρνητική επίδραση της ήδη πραγματοποιηθείσας ανατίμησης του ευρώ στα εταιρικά κέρδη.

Στην έκθεση εξετάζονται τρία σενάρια για την πορεία του ευρώ, στο βασικό παραμένει στα 1,26 δολάρια ανά ευρώ, στο αισιόδοξο επιστρέφει στο 1,13, ενώ στο απαισιόδοξο εκτοξεύεται στο 1,38.