Τηλεφωνία: η «μετανάστευση» συνδρομητών αλλάζει τους όρους ανταγωνισμού

Τηλεφωνία: η «μετανάστευση» συνδρομητών αλλάζει τους όρους ανταγωνισμού

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διάσταση στον ανταγωνισμό μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών προσδίδει η εφαρμογή του μέτρου της φορητότητας του τηλεφωνικού αριθμού από την 1η Μαρτίου, με το οποίο, 15,5 εκατ. εν δυνάμει χρήστες σταθερών και κινητών, θα μπορούν εφεξής να αλλάζουν δίκτυα χωρίς να υποχρεώνονται σε αλλαγή του αριθμού τους. H φορητότητα μπορεί να αποτελέσει και τον καταλύτη για μια νέα ανακατανομή των μεριδίων της τηλεπικοινωνιακής πίτας.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία σε σχέση με τη φορητότητα των τηλεφωνικών αριθμών καταγράφει ετησίως μετακινήσεις της τάξεως του 3% των συνδρομητών, ανέφερε στην «K» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μανώλης Γιακουμάκης. Αυτό σε αριθμούς σημαίνει ότι μπορεί και στην ελληνική αγορά να καταγραφεί ένα «μεταναστευτικό ρεύμα» 500.000 συνδρομητών ετησίως.

Τη φορητότητα των τηλεφωνικών αριθμών θα διαχειρίζεται για πέντε χρόνια ειδική πλατφόρμα που εγκαθιστά η Κοινοπραξία με επικεφαλής της Telcordia, η οποία για κάθε μετανάστευση συνδρομητή σε άλλο δίκτυο θα αποζημιώνεται με 3,5 ευρώ. Ηδη, έχουν καταλήξει στο ότι για τις «μεταγραφές» των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας το συνολικό κόστος θα φθάνει τα 7 ευρώ. Αυτό που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί είναι το κόστος μετακίνησης συνδρομητών από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι στιγμής οι εταιρείες κινητής, με μια απόλυτα εναρμονισμένη στάση τους εγείρουν υψηλότατες αξιώσεις που φθάνουν και τα 30 ευρώ ανά «μεταγραφή». Εκτιμάται ότι το κόστος που τελικά θα ορισθεί δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ και δεν θα επιβαρύνει άμεσα τον συνδρομητή. Το ζήτημα αυτό πάντως θα διευθετηθεί εντός του προσεχούς δεκαημέρου.

Β Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την αλλαγή δικτύου με τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή