ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρακτέρ-αντίκες χειρίζονται οι Ελληνες αγρότες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Νέες πολιτικές και νέες στρατηγικές ζητούν κατά κανόνα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών για την ελληνική γεωργία, αλλά η πραγματικότητα για τα μέσα που διαθέτουν οι Ελληνες αγρότες στην καλλιέργεια της γης μάλλον «προσγειώνουν» τους οραματιστές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, τα τρακτέρ των Ελλήνων αγροτών είναι μάλλον τα πιο παλιά στον… σκληρό πυρήνα των Ευρωπαίων αγροτών, αφού το 50% είναι πάνω από 30 ετών ενώ η μέση ηλικία είναι περίπου 24 χρόνια.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων -Αντιπροσώπων Μηχανημάτων «ένα γεωργικό μηχάνημα είναι παραγωγικό μέχρι την ηλικία των 12-15 ετών, ενώ μετά την ηλικία αυτή εμφανίζει εντονότερα προβλήματα απόδοσης λόγω πεσμένου κινητήρα, αυξημένο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, μεγαλύτερη συχνότητα βλαβών κ.λπ.».

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κάθετα το κόστος παραγωγής και μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Επίσης τα παλαιά μηχανήματα ρυπαίνουν περισσότερο, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, ενώ είναι λιγότερο ασφαλή για τους χειριστές τους, αφού το 65% των κυκλοφορούντων τρακτέρ δεν διαθέτει συστήματα προστασίας (καμπίνες ασφαλείας ή roll bar).

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων-Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, το Γ΄ ΚΠΣ είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου των γεωργικών μηχανημάτων.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ προκάλεσε παρατεταμένη ύφεση στην αγορά, που δημιούργησε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσκληση υποβολής σχεδίων βελτίωσης έγινε μόλις το καλοκαίρι του 2002, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, ενώ η προκαταρκτική αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης της τρίτης πρόσκλησης στις περισσότερες περιφέρειες δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα πωλούνται στη χώρα μας μηχανήματα προερχόμενα από χώρες της Ε.Ε. χωρίς να καταβάλλεται ο ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτές τις συναλλαγές, διότι όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υπάρχουν «επιτήδειοι» οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι μια ασάφεια της ελληνικής νομοθεσίας υπόσχονται σε αγρότες ότι μπορούν να τους προμηθεύσουν το αναγκαίο γεωργικό μηχάνημα, χωρίς καταβολή του ΦΠΑ, παρασύροντάς τους σε παράνομες συναλλαγές.