Νέα παρέμβαση από την E.E. για τη μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο

Νέα παρέμβαση από την E.E. για τη μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω διευκρινιστικά στοιχεία για την τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού που διενήργησε η ΔΕΗ για την ανάθεση της νέας μονάδας του Λαυρίου, ζητάει η E.E. από τη χώρα μας. Με επιστολή της στις 26 Ιανουαρίου 2004 αναφέρει ότι παρά τις απαντήσεις που έδωσε η ΔΕΗ μετά την πρώτη παρέμβαση της Κομισιόν και τις προφορικές συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, ορισμένα θέματα παραμένουν ασαφή και χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων από την ελληνική πλευρά. H Επιτροπή εμφανίζεται να αμφισβητεί το κατά πόσο τηρήθηκαν δύο όροι του διαγωνισμού και συγκεκριμένα η απαίτηση της διακήρυξης για κατοχή εμπειρίας των υποψηφίων στον σχεδιασμό και διοίκηση εκτέλεσης συμβάσεων (Project Management), καθώς επίσης και η υποχρέωση για κατάθεση προσφοράς μακροχρόνιας συντήρησης των αεριοστροβίλων από τον ίδιο τον κατασκευστή.

Σύμφωνα με τις νέες αιτιάσεις της Επιτροπής, η ΔΕΗ θα έπρεπε βάσει των όρων του διαγωνισμού να απορρίψει την τεχνική προσφορά της ΑΕΓΕΚ-ΑΚΤΩΡ, αφού η μία εκ των δύο εταιρειών (ΑΕΓΕΚ) συμμετείχε μεν στην κατασκευή της 5ης Μονάδας Αγ. Δημητρίου όπως και στον ΑΗΣ Κομοτηνής, δεν ήταν όμως υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και το project manage- ment.

H Επιτροπή δείχνει να μην έχει πειστεί από τα επιχειρήματα της ΔΕΗ που λένε ότι στο έργο του Αγ. Δημητρίου δεν υπήρχε project-lender και ότι οι αποφάσεις ελαμβάνοντο από κοινού με το άλλο μέλος της κοινοπραξίας, την εταιρεία Ansaldo. H Επιτροπή επικαλείται ωστόσο τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος (Ομιλος Κοπελούζου), αλλά και πληροφορίες που συγκέντρωσε η ίδια από τα οποία προκύπτει ότι στη μονάδα του Αγ. Δημητρίου ρόλο project management είχε η Αnsaldo.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο όρο που τίθεται υπό αμφισβήτηση, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής δεν πείθουν ότι η προσφορά της METKA η οποία και μειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό ανταποκρινόταν στην υποχρέωση σύμβασης για τη μακροχρόνια συντήρηση των αεριοστροβίλων από τον ίδιο τον κατασκευαστή (General Electric).

To κρίσιμο θέμα -σύμφωνα με την Επιτροπή- έγκειται στην ερμηνεία του όρου ότι η προσφορά συντήρησης θα πρέπει να προέρχεται «αποκλειστικά» από τον κατασκευαστή του αεριοστροβίλου. Θα πρέπει δηλαδή να αξιολογηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση εάν, ενώ ο κατασκευαστής αεριοστροβίλου που καθορίζεται στην προσφορά της METKA είναι η General Electric, η προσφορά της συντήρησης που προέρχεται από την ίδια τη METKA, συνάδει ή όχι με τον σχετικό όρο της διακήρυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή