Προηγούνται τα δικαιώματα των πελατών επί εκκαθάρισης ασφαλιστικών εταιρειών

Προηγούνται τα δικαιώματα των πελατών επί εκκαθάρισης ασφαλιστικών εταιρειών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτεραιότητα στους ασφαλισμένους στο προϊόν της εκκαθάρισης ασφαλιστικής επιχείρησης που πτωχεύει ή ανακαλείται η άδειά της, δίνεται με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Ανάπτυξης, που τέθηκε σε ισχύ λίγο πριν από την εκπνοή του προηγούμενου χρόνου. Το συγκεκριμένο διάταγμα προβλέπει σε ειδικό άρθρο του, που αναθεωρεί υφιστάμενη διάταξη του νόμου 400, ότι «οι δικαιούχοι απαιτήσεων από ασφάλιση και οι καθολικοί και ειδικοί τους διάδοχοι έχουν προνόμιο στην ασφαλιστική τοποθέτηση, το οποίο προηγείται από κάθε άλλο γενικό ή ειδικό προνόμιο, εκτός από αυτό του επόπτη εκκαθάρισης ή του εκκαθαριστή».

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα επιχειρεί να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας (2001/17/EK), αναθεωρώντας διάταξη που είχε θεσμοθετηθεί με νόμο του 1997 και η οποία όριζε ότι προνόμιο στην ασφαλιστική τοποθέτηση που προηγείται του δικαιώματος των ασφαλισμένων έχουν, εκτός από τον εκκαθαριστή, και οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες, που νομιμοποιούνται να λαμβάνουν από το προϊόν της εκκαθάρισης τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Κατά παρέκκλισιν, ωστόσο, του πνεύματος της κοινοτικής οδηγίας, η ελληνική νομοθεσία, ενώ καταργεί το δικαίωμα το εργαζομένων, διατηρεί το προνόμιο των εκκαθαριστών, το οποίο όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς, αποτελεί και το κρίσιμο πρόβλημα κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης. H προτεραιότητα που δίνεται στην ικανοποίηση των αμοιβών των εκκαθαριστών δεν είναι παρά το πρόσχημα για την παράταση της διαδικασίας της εκκαθάρισης, που στη χώρα μας διαρκεί ακόμα και πάνω από είκοσι χρόνια, με αποτέλεσμα τα περιουσιακά στοιχεία της ασφαλιστικής επιχείρησης, να εξανεμίζονται και τελικώς ούτε οι ασφαλισμένοι ούτε οι εργαζόμενοι να παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Η κατάργηση, πάντως, του δικαιώματος των εργαζομένων, που είχε θεσμοθετηθεί επί υφυπουργίας του κ. M. Χρυσοχοΐδη, προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, που καταγγέλλει τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. K. Κουλούρη για αιφνιαδιασμό, αλλά και για αντεργατική συμπεριφορά. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτόν οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις ευθύνες των εργοδοτών, αλλά και τις παραλείψεις του αρμόδιου υπουργείου, που οδήγησε σε κλείσιμο δεκάδες ασφαλιστικές επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή