Με τόλμη και γοργούς ρυθμούς η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Με τόλμη και γοργούς ρυθμούς η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ουσιαστική απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών με γοργά και τολμηρά βήματα δεσμεύεται ότι θα προωθήσει η Ν.Δ. στο κυβερνητικό της πρόγραμμα για την οικονομία, που δημοσιοποίησε χθες. Βασική στρατηγική του κόμματος είναι η πλήρης εναρμόνιση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό θα επιδιωχθεί με θεσμικές αλλαγές σε όλους τους τομείς και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Ενισχύεται ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την ανάθεση σε αυτή και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων, ενώ μέσω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, υιοθετείται η κατάρτιση μακροχρόνιου σχεδιασμού της ενεργειακής πολιτικής.

Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, θα προωθηθεί αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα προβλέπει σαφή διαχωρισμό παραγωγών, χονδρεμπόρων και προμηθευτών και παράλληλη λειτουργία αγοράς πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, το κράτος θα διατηρήσει τη μετοχική πλειοψηφία στην εταιρεία (51%) ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η εφαρμογή ενός επιχειρηματικά ορθού ρυθμιστικού καθεστώτος, ώστε να επιτευχθεί η είσοδος στην αγορά νέων ιδιωτικών εταιρειών.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Ν.Δ. θα συνεχίσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δικτύων για τη μεταφορά στην Ευρώπη φα από την Κασπία και το Ιράν. Για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται διαχωρισμός της εταιρείας σε προμήθεια, εμπορία, διανομή και μεταφορά, το δίκτυο μεταφοράς ως φυσικό μονοπώλιο παραμένει στο Δημόσιο και για τη διαχείρισή του ιδρύεται ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς ΦΑ, κατά τα πρότυπα του ΔΕΣΜΗΕ. Οι δραστηριότητες της προμήθειας, εμπορίας και διανομής θα βγουν στον ανταγωνισμό αφού προηγουμένως δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο για την αγορά. Προβλέπεται, τέλος, η επανεξέταση της εισόδου της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 30%, που προωθείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που φαίνεται να είναι και το πιο ολοκληρωμένο. Μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο θα προωθηθεί ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, η απουσία του οποίου αποτελεί και τη μεγαλύτερη πληγή στην ανάπτυξη του τομέα. Παράλληλα θα προωθηθούν έργα ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επίσης πάσχει, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και αναμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Οσον αφορά, τέλος, την αγορά πετρελαιοειδών, προβλέπεται η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η αποτελεσματική καταπολέμηση της νοθείας και του λαθρεμπορίου, ενώ η αρμοδιότητα παραχώρησης περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων περνάει στη PAE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή