Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις

Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 35% στο 25%, επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και σημαντική αύξηση στο αφορολόγητο ποσό για το φόρο κληρονομιάς σε 80.000 ευρώ προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε τη μείωση από 35% που είναι σήμερα στο 25% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών για τις A.E., ΕΠΕ, συνεταιρισμούς και ενώσεις, ενώ οι συντελεστές φορολόγησης των O.E. και E.E. θα μειωθούν από το 25% στο 20%.

Επίσης, θα μειωθεί στο μισό η προκαταβολή φόρου για τις νέες επιχειρήσεις, ενώ καταργείται το χαρτόσημο κερδών στις προσωπικές εταιρείες και στις ΕΠΕ.

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά την πώληση μιας επιχείρησης σε νέους ιδιοκτήτες, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα διατηρείται σε λειτουργία για μία 7ετία τουλάχιστον, ενώ θα επεκταθούν τα φορολογικά κίνητρα απασχόλησης και στις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, θα διπλασιαστεί η ισχύουσα ανώτατη αξία κάθε πάγιου περιουσιακού στοιχείου του οποίου προβλέπεται δυνατότητα απόσβεσης μέσα στη χρήση που αποκτήθηκε.

Επιδοτήσεις

Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων με επιδότηση των εργοδοτικών εισοφορών. Συκγκεκριμένα:

– Επιδότηση του ύψους των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για δύο έτη σε όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργους νέους.

– Επιδότηση του ύψους εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες. H επιδότηση θα διαρκεί για ένα έτος και για κάθε τέκνο.

– Επιδότηση του ύψους των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους, 55 ετών και άνω, για δύο έτη.

Συντάξεις

Για τις συντάξεις προβλέπεται η σταδιακή αύξηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους από 140 ευρώ που είναι σήμερα σε 230 ευρώ στο τέλος του 2008, καθώς και αύξηση σύνταξης του αγρότη από 200 ευρώ σε 330 ευρώ στο τέλος του 2008. Για τους φόρους κληρονομιάς, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολογήτου ποσού από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 80.000 ευρώ με παράλληλη συγχώνευση των φορολογικών κλιμακίων, προκειμένου η μεταβίβαση περιουσίας προς τέκνα ή εγγόνια να έχει την ίδια φορολογική επιβάρυνση.

Επίσης, θα διπλασιαστεί ο χρόνος καταβολής του φόρου κληρονομιάς από δύο σε τέσσερα χρόνια προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να μην αναγκάζονται να εκποιούν τα ακίνητα που κληρονομούν.

Οσον αφορά στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στην κατάργηση του φόρου ματαβίβασης και θα τον ακτικαταστήσει ως εξής:

α) Κατά την αγορά ακινήτων με καινούργια κτίσματα θα επιβληθεί ΦΠΑ.

β) Κατά τη μεταβίβαση λοιπών ακινήτων (οικοπέδων αγροτεμαχίων, ακινήτων με παλαιά κτίσματα μετά την πρώτη μεταβίβαση τους κ.λπ.) θα εφαρμοσθεί ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος. H φορολογική επιβάρυνση εκείνων που διακρατούν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μειωθεί σημαντικά.

Πάντως, για τη φορολογία των φυσικών προσώπων στο πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν αναφέρονται ουσιαστικά μέτρα παρά μόνο ότι θα μειωθεί σταδιακά το φορολογικό βάρος παράλληλα με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης. H μείωση θα γίνεται με παραμβάσεις στα αφορολόγητα ποσά, τις κλίμακες και τους συντελεστές και τις εκπιπτόμενες δαπάνες. Παράληλλα, θα επενεξετασθούν οι απαλλαγές που προβλέπει το φορολογικό σύστημα που αποτελούν, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, έμμεση επιδότηση του κοινωνικού συνόλου υπέρ των ολίγων και ενίοτε εισοδηματικά ισχυρότερων. Σημειώνεται ότι στην ίδια άποψη είχε καταλήξει και η επιτροπή Γεωργακοπούλου στο πόρισμά της για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Οσον αφορά στους άνεργους νέους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μία επιπλέον διετία, γεγονός που θα συνεπάγεται φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των καταθέσεων, ομολόγων, repos κ.λπ. ακολουθώντας τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, οι πρόσοδοι από τα χρηματοπιστωτικά μέσα θα φορολογηθούν βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και όχι αυτοτελώς όπως ισχύει σήμερα.

Επίσης, στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπεται και η καθιέρωση ενός συστήματος ατομικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών καταθέσεων μακράς διάρκειας, για την αντιμετώπιση των κινδύνων ζωής, γήρατος, ατυχήματος κ.λπ. Το σύστημα αυτό θα ενισχυθεί με την παροχή φορολογικών κινήτρων. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. θα προέλθουν από τις ακόλουθες πηγές

1. Από την αύξηση των δημοσίων εσόδων φορολογικών και μη μέσων που θα προέλθει από την προγραμματιζόμενη ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας τουλάχιστον κατά 5%.

2. Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων.

3. Από τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και την περιστολή της σπατάλης.

4. Από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα διατεθούν για το σκοπό αυτόν).

5. Από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

6. Από την απελευθέρωση πόρων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

7. Από την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων με την ανάθεση σε ιδιώτες της χρηματοδότησης και εκτέλεσης έργων υποδομής και δημόσιας ωφέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή