Στόχος η αφύπνιση της επιχειρηματικότητας

Στόχος η αφύπνιση της επιχειρηματικότητας

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προμετωπίδα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε χθες το οικονομικό της πρόγραμμα. Υπόσχεται «ευημερία» σε όλους τους Ελληνες, αλλά και προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των αγροτών, την εύνοια των οποίων έχει οριστικά απολέσει η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το κόμμα του διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να το κάνει πραγματικότητα.

Οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται συνδέονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Στο σχεδιασμό είναι η πλήρης απελευθέρωση των αγορών, με στόχο τον περισσότερο ανταγωνισμό, αλλά και τις φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, υπόσχεται και επαναφορά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Σιούφα 1990 – 1993, που προκάλεσε τότε πληθώρα αντιδράσεων και συγκρούσεων. Σχετικά με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, αναφέρεται στο πρόγραμμα ότι οι πόροι θα εξευρεθούν από τη σταθερή ανοδική πορεία της οικονομίας.

Ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε πλήρη και αναλυτική καταγραφή της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών, γεγονός που σηματοδοτεί την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του χρέους.

Τα επίσημα μεγέθη της οικονομίας είχαν πάψει εδώ και χρόνια να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το απέδειξαν αρκετές φορές οι ανακοινώσεις της Eurostat. Παράλληλα, η τελευταία έκθεση της Επιτροπής εμφάνισε περίπου εκτός στόχων το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης 2003 – 2006. Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζει ως βασική προϋπόθεση την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και υπόσχεται βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μέσω της ανανέωσης των επενδυτικών κινήτρων αλλά και της εμπέδωσης εικόνας διαφάνειας στο Δημόσιο.

Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται, ως μελλοντική κυβέρνηση, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες.

Τούτο θα περιλαμβάνει μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αναδιατάξεις νόμων – αντικινήτρων, ενώ προβλέπει αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί όπλο στην προσπάθεια που εξαγγέλλεται για εξοικονόμηση πόρων. H συγκεκριμένη προσπάθεια αποσκοπεί σύμφωνα με τους συντάκτες του προγράμματος να εξευρεθούν πόροι για να χρηματοδοτηθούν με μεγαλύτερη άνεση τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η απασχόληση, ο αγροτικός τομέας κ.λπ.

Η εξοικονόμηση πόρων κατά τον κ. Καραμανλή θα προέλθει:

– Από τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και την περιστολή της σπατάλης.

– Από την αύξηση των δημοσίων εσόδων που θα προέλθει από την ταχύτερη (κατά 5%) μεγέθυνση του ΑΕΠ.

– Από την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων μετά την ανάθεση σε ιδιώτες της χρηματοδότησης και της εκτέλεσης έργων υποδομής και δημόσιας ωφέλειας.

– Από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

– Από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

– Από την απελευθέρωση πόρων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της πλήρους αποκρατικοποίησης του OTE. Σημειώνει την πρόθεσή της για πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σε άλλη αεροπορική εταιρεία, ενώ εξηγεί ότι το κράτος θα αναλάβει το κόστος της αποζημίωσης του πλεονάζοντος προσωπικού της «παλαιάς» O.A. Παράλληλα κάνει λόγο για απόσυρση του κράτους από όλες τις τράπεζες εκτός της Αγροτικής Τράπεζας.

Στα βασικότερα σημεία του το πρόγραμμα μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Αύξηση του ΕΚΑΣ από 140 ευρώ σε 230 μέχρι το τέλος του 2008 και αύξηση της αγροτικής σύνταξης από τα 200 ευρώ στα 330 ευρώ.

– Διπλασιασμός στην καταβολή του φόρου κληρονομιάς από 2 σε 4 χρόνια και αύξηση του αφορολόγητου ποσού από 20 χιλιάδες ευρώ που είναι σήμερα σε 80 χιλιάδες ευρώ.

– Στη φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπεται μείωση από 35% που είναι σήμερα σε 25% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών, ενώ μειώνεται από 25% σε 20% ο συντελεστής φορολογίας για Ο.Ε., Ε.Ε., δικηγορικές και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

– Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά, παράλληλα με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

– Οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μία επιπλέον διετία, κάτι που συνεπάγεται φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

– Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για δύο χρόνια για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους, άνεργες μητέρες και ανέργους 55 ετών και άνω.

– Μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και μείωση του χρόνου για την ίδρυσή τους.

– Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες υποδοχής επενδυτικών προτάσεων, ενώ θα επιταχυνθεί η ανταπόκριση στα αιτήματα των επενδυτών και θα δημιουργηθεί σταθερό επενδυτικό πλαίσιο.

– Διεύρυνση του προγράμματος παραγωγής έργων με ιδιωτική χρηματοδότηση και κατασκευή αυτοκινητόδρομων μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

– Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Ν.Δ. δεσμεύεται: στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά την πώληση επιχείρησης σε νέους ιδιοκτήτες, στήριξη των περιφερειακών επιχειρήσεων, ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, για φθηνό, γρήγορο και ασφαλές ΙΝΤΕΡΝΕΤ και επέκταση των φορολογικών κινήτρων απασχόλησης και στις μικρές επιχειρήσεις.

– Αναδιαμόρφωση των αναπτυξιακών κινήτρων, σε συνδυασμό με την εξυγίανση και επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΚΠΣ.

– Στην κοινωνική ασφάλιση, η Ν.Δ. δεσμεύεται για: πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ’90-93, τις απαιτούμενες προσαρμογές, λειτουργική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων, σταδιακή και έπειτα από διάλογο ενοποίηση ομοειδών ταμείων και κλάδων, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που προσεγγίζει το 30%, έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης, θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην υπηρεσία όσων επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης καθώς και θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων.

– Επανασχεδιασμό του ΤΑΧΙΣ και κατάργηση του ΣΔΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή