PARIS MOU: εναρμόνιση των αντιτρομοκρατικών μεθόδων στα πλοία

PARIS MOU: εναρμόνιση των αντιτρομοκρατικών μεθόδων στα πλοία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εναρμόνιση των διαδικασιών λήψης αντιτρομοκρατικών μέτρων για τα πλοία αξιώνει το PARIS MOU, προχωρώντας, συγχρόνως, σε συγκεκριμένες δράσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πλοίο που προσεγγίζει σε λιμάνι της Ευρωπαικής Ενωσης και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο προκύψει ότι δεν είναι εφοδιασμενο με το Διεθνές Πιστοποιητικό Ασφάλειας (ISSC), τότε θα παραδίδεται στον πλοίαρχο επιστολή προειδοποίησης (Letter of Warning).

Με την εν λόγω επιστολή ο πλοίαρχος θα ενημερώνεται ότι το σκάφος του απαιτείται να συμμορφωθεί με τις σχετικές απαιτήσεις πριν από την 1η Ιουλίου του 2004 έτσι ώστε, πέραν της έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού, να εφαρμοσθεί και σύστημα ασφάλειας (Security). Κάθε φορά που θα εκδίδεται σχετική επιστολή προειδοποίησης και θα παραδίδεται σε πλοίαρχο, θα καταγράφεται συγχρόνως και στο σύστημα πληροφοριών SIRENAC.

«H εισαγωγή του Διεθνούς Κώδικα για τη λήψη μέτρων έναντι τρομοκρατικών ενεργειών κατά πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για ένα πιο ασφαλές ναυτιλιακό περιβάλλον», δήλωσαν κύκλοι του PARIS MOU και συμπλήρωσαν: «Το PARIS MOU, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, θα εφαρμόσει τις νέες απαιτήσεις με εναρμονισμένο τρόπο. H Επιτροπή του θα υιοθετήσει τον ερχόμενο Μάιο του 2004 το τελικό σχέδιο εναρμονισμένης δράσης».

Οι επιθεωρητές που θα ελέγχουν τα πλοία, στο πλαίσιο της εναρμονισμένης πρωτοβουλίας του PARIS MOU, θα ερευνούν: την εγκυρότητα του Διεθνούς Πιστοποιητικού Ασφαλείας (ISSC), τον έλεγχο πρόσβασης του πλοίου σε ευαίσθητες περιοχές, τη λειτουργία του πλοίου στο ίδιο ή ανώτερο επίπεδο προστασίας από αυτό του λιμένος, τα αρχεία που αφορούν στις δέκα τελευταίες προσεγγίσεις σε λιμάνια, τα γυμνάσια ασφαλείας που έχουν διεξαχθεί στα απαιτούμενα χρονικά όρια λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές του πληρώματος και εάν το προσωρινό πιστοποιητικό ISSC εκδόθηκε προκειμένου να αποφευχθεί πλήρης συμόρφωση με τον Κώδικα ISPS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή