Μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ η συνολική δαπάνη του Κτηματολογίου

Μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ η συνολική δαπάνη του Κτηματολογίου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μας συγχωρείτε λάθος! Πέσαμε έξω στους υπολογισμούς μας κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ!», θα μπορούσε να είχε πει χθες, αν δεν διανύαμε προεκλογική περίοδο, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία όμως αρκέστηκε απλώς να ανακοινώσει τη μείωση της συνολικής δαπάνης του κτηματολογίου από 2,5 δισ. -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2003- σε 1 δισ. ευρώ, σήμερα! H… εξοικονόμηση των πόρων οφείλεται, σύμφωνα πάντα με την υπουργό, στην τυποποίηση και ομαδοποίηση των εργασιών, καθώς και στη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί από τώρα και στο εξής. Και ποιες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν σε αλαλούμ τις μέχρι σήμερα προσπάθειες κτηματογράφησης; «Δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει το τελικό προϊόν», απαντά στο κρίσιμο ερώτημα η κ. Παπανδρέου, αποτιμώντας τα πεπραγμένα των δύο ηγεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ που οδήγησαν σε πλήρες αδιέξοδο την καταγραφή κτηματολογίου εδώ και οκτώ χρόνια. «Οι ανάδοχοι μελετητές», είπε, «έπρεπε να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε περιοχές μικρής έκτασης, με συνέπεια την αύξηση του κόστους. Παράλληλα, οι διαθέσιμες τεχνολογίες δεν επέτρεπαν την επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακας. O όγκος του έργου δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί από την αρχή, δεδομένου ότι πολλές από τις συνιστώσες-παραμέτρους του (π.χ. ο αριθμός δικαιωμάτων) δεν μπορούσαν να εκτιμηθούν με αξιοπιστία», ανέφερε η υπουργός.

Σήμερα, μετά οκτώ χρόνια παλινωδιών και ατελέσφορων χειρισμών και ύστερα από την έγκληση της χώρας μας από την E.E. για τις σημαντικές υπερβάσεις, το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου χρηματοδοτείαι από το Γ΄ ΚΠΣ με το ποσό των 110 εκατ. ευρώ (37,5 δισ. δρχ). Το έργο εντάχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2003 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» με τον τίτλο «Υποδομή Δεδομένων και Τεχνολογίας Πληροφοριών για ενα σύγχρονο Κτηματολογιο». Με τα χρήματα αυτά: θα δημιουργηθεί ψηφιακός χάρτης που θα αποτυπώνει τα δάση και τις δασικές περιοχές της επικράτειας. Χάρτης με τους αιγιαλούς. Ψηφιακό αρχείο των σχεδίων πόλεων και των οικισμών όλης της χώρας.

Η εταιρεία «Κτηματολόγιο A.E.» έχει ήδη δημιουργήσει την απαραίτητη πληροφοριακή υποδομή για την έναρξη και λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 20 Κ.Γ. (από το σύνολο των 106 που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα) και 33 OTA από το σύνολο των 341.

Ετσι, αναμένεται μέσα σε τέσσερα χρόνια, το 2006, οπότε και θα ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του έργου, να έχουν κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση όλες οι αστικές και περιαστικές περιοχές της χώρας – περίπου 11 εκατομμύρια δικαιώματα. Αμέσως μετά θα αρχίσει η κτηματογράφηση των αγροτικών περιοχών. που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.

Χθες, εξάλλου, η υπουργός ανακοίνωσε ότι από τον προσεχή Απρίλιο οι πολίτες θα μπορούν να αποκτούν σταδιακά μέσω των ΚΕΠ και των Κτηματολογικών Γραφείων τούς πρώτους προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας. Οι τίτλοι θα αφορούν τους 33, από τους 341 δήμους, στους οποίους ήδη ολοκληρώθηκαν τα τρία πιλοτικά προγράμματα κτηματογράφησης. Οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 20 ευρώ (και όχι το κυμαινόμενο από 30 ευρώ έως 800 ευρώ, που όριζε σχετικός νόμος) στα ΚΕΠ, στα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία αλλά μπορεί και στις τράπεζες (ακόμη δεν έχει… αποφασιστεί). Το ανταποδοτικό τέλος των 20 ευρώ θα καλύψει το 75% του συνολικού κόστους του έργου, ενώ το 15% θα διατεθεί από εθνικούς πόρους. Τα υπόλοιπα ποσά θα δοθούν από το Γ΄ ΚΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή