Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για ατελή άρση του καμποτάζ

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για ατελή άρση του καμποτάζ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί να σύρει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του νόμου περί άρσης του καμποτάζ, τον οποίο χαρακτηρίζει αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν και η Αθήνα έχει ειδοποιηθεί από χρόνια για την ανωμαλία αυτή. Επισήμως, η χώρα είχε το δικαίωμα να απαγορεύει τον διεθνή διαγωνισμό στις γραμμές του Αιγαίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, όμως μετά την τραγωδία του «Σαμίνα», ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (και πρώην επίτροπος) Χρ. Παπουτσής είχε προωθήσει το 2001 την εσπευσμένη απελευθέρωση της αγοράς εν ονόματι της τόνωσης του ανταγωνισμού και, δι’ αυτής, της ασφάλειας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Μόνο που κατά την ευρωπαϊκή επιτροπή, η νομοθεσία απεδείχθη περίπου… μαϊμού.

Οπως εξηγεί με λιτή ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Επιτροπής, «η νομοθεσία αφίσταται της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας» και συγκεκριμένα του κοινοτικού Κανονισμού 3.577 του 1992, που ορίζει τα της απελευθέρωσης των θαλασσίων συγκοινωνιών. Στην πράξη επιχειρεί με ποικίλα εμπόδια να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς ή τουλάχιστον ορισμένες βασικές παραμέτρους του, οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να εκληφθούν ότι έχουν κάποιο ανώτερο στόχο, όπως η προστασία της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών, όμως πολύ απλά είναι παράνομες…

Ετσι, αναφέρεται το παράδειγμα της υποχρέωσης των ξένων ναυτικών που ενδεχομένως θα εργασθούν στα πλοία των ευρωπαϊκών εταιρειών που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στο Αιγαίο, να προσκομίσουν… πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Επίσης, αναφέρεται ότι ο ελληνικός νόμος δεν λαμβάνει πλήρως υπ’ όψιν τη «θεμελιώδη» νομοθετική πρόνοια της δυνατότητας επιβολής της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων (προφανώς άγονων) γραμμών στους πλοιοκτήτες, εφ’ όσον η αγορά αδυνατεί να καλύψει τις σχετικές ανάγκες.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για τις… ατέλειες του νόμου ήδη από το 2001, όμως ουδεμία βελτίωση υπήρξε, όμως λόγω του ότι το ευνοϊκό καθεστώς ίσχυε επισήμως μέχρι τη φετινή Πρωτοχρονιά δεν είχε κινήσει διαδικασίες παράβασης. Τώρα που η 12ετής εξαίρεση έληξε, η ελληνική νομοθεσία οφείλει να εφαρμόζει πιστά και κατά γράμμα τον κανονισμό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή