Απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί του Αιγίου

Απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί του Αιγίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των ελαιοπαραγωγών του Αιγίου με το υπουργείο Γεωργίας, ενώ το θέμα έχει προκαλέσει και εσωτερικές αναταράξεις. Χθες οι παραγωγοί απέκλεισαν και πάλι την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος του Αιγίου, διεκδικώντας την καταβολή των ενισχύσεων για όλη την ποσότητα ελαιολάδου που έχουν δηλώσει. H κυκλοφορία έως αργά χθες το βράδυ διεξαγόταν από την παλιά εθνική οδό και τρεις διμοιρίες των MAT παρακολουθούσαν στενά τη συγκέντρωση. Αν και έχει εκδοθεί εντολή του εισαγγελέα, οι ελαιοπαραγωγοί επέμεναν ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα, τονίζοντας ότι το υπουργείο Γεωργίας τους εξαπάτησε. Εξοργισμένος με τη στάση του υφυπουργού Γεωργίας κ. Βαγγέλη Αργύρη είναι και ο νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, που έχει εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για «αθέτηση συμφωνηθέντων» με αποτέλεσμα «όλοι οι φορείς να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους αγρότες».

Οι παραγωγοί του Αιγίου είχαν σταματήσει τις κινητοποιήσεις, καθώς τους είχε κοινοποιηθεί επιστολή από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) κ. Δ. Χριστοδούλου που ικανοποιούσε τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο η καταβολή των χρημάτων δεν πραγματοποιήθηκε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση όπου κατηγορεί την Παναιγειάλειο Ενωση για την καθυστέρηση εφόσον δεν έχει εξειδικεύσει τα στοιχεία της πληρωμής για να γίνει η κατάθεση των ποσών. Μάλιστα χαρακτηρίζει τη στάση της Ενωσης «άκομψη αντίδραση που ζημιώνει τους παραγωγούς» και τους κρατάει σε ομηρία. Εκπρόσωποι της Ενωσης εξηγούν ότι διαφωνούν με την καταβολή του 60% της ενίσχυσης.

Ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Δρυς επιβεβαίωσε χθες ότι ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Χριστοδούλου κατέθεσε την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή, και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να παραβούμε τους κοινοτικούς κανονισμούς». O υφυπουργός κ. Αργύρης τόνισε ότι 642 παραγωγοί θα πληρωθούν το 100% της ποσότητας ελαιολάδου που έχουν δηλώσει, ενώ για τους 2.947 παραγωγούς της Αιγιαλείας υπάρχει έκδοση εντολής πληρωμής με βάση τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για όλους τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας.

Χθες πάντως, ο υπουργός Γεωργίας παρουσίασε το νέο ασφαλιστικό σύστημα της φυτικής και ζωικής παραγωγής που θα εφαρμόσει ο ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις) φέτος. Ολοι οι παραγωγοί θα πρέπει έως τις 15 Απριλίου να καταθέσουν δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής. Ανάλογα με το είδος και τον τόπο της καλλιέργειας η ασφαλιστική εισφορά, που είναι υποχρεωτική, θα κυμαίνεται από 2%-5% των εκτιμώμενων, σύμφωνα με πίνακα τιμών, εσόδων από την παραγωγή. H δήλωση καλλιέργειας είναι υποχρεωτική για όλους τους παραγωγούς ώστε να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα που είναι απαραίτητη για την πώληση των προϊόντων στις βιομηχανίες, τη μεταβίβαση περιουσίας και την επιστροφή ΦΠΑ. Πάντως, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα εφόσον εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΕΛΓΑ από ασφαλιστικές εισφορές θα ανέλθουν φέτος στα 60 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ συνήθως κυμαίνονται από 25-28 δισ. δρχ. Τάνια Γεωργιοπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή