Citibank: «Παγώνει» μετά τους Αγώνες η κτηματαγορά

Citibank: «Παγώνει» μετά τους Αγώνες η κτηματαγορά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάγωμα και μείωση των τιμών των ακινήτων (εμπορικών και αστικών) μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προβλέπει ο γενικός διευθυντής της Citibank Ελλάδος, Χρήστος Βασιλειάδης. Σε ομιλία του σε εκδήλωση της τράπεζας ο κ. Βασιλειάδης προέβλεψε επίσης μείωση επιτοκίων στη Ζώνη του Ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2004, ενώ έκανε λόγο για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι 50 μονάδες βάσης μέσα στο 2004.

Με τις εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή της Citibank, σε ό,τι φορά την πορεία της αγοράς ακινήτων, δείχνει να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγόντων της εγχώριας κτηματαγοράς που εκτιμά ότι στη διάρκεια του 2004 η αγορά θα συνεχίσει την πορεία σταθεροποίησης με ενδεχόμενες πτωτικές τάσεις, την οποία ακολουθεί από τις αρχές του προηγούμενου έτους. Στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών τονίζουν ότι από την πλευρά των επίδοξων αγοραστών υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν προχωρεί σε πράξεις, κατάσταση που χαρακτηρίζει την αγορά από τα μέσα του 2002. H μείωση των συναλλαγών αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οδήγησε σε υποχώρηση των τιμών στη διάρκεια του περασμένου έτους και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν υπέρ της αύξησης της ζήτησης. Αντιθέτως, παρατηρείται μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων.

Επίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε συνολικούς μέσους όρους δεν μπορεί να αποκλεσθεί η περιορισμένη έστω συνέχιση της πτωτικής πορείας των τιμών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αν και οι περιοχές που ευνοούνται άμεσα από τα έργα υποδομής (μετρό, προαστιακός, τραμ) θα διατηρήσουν τις αξίες τους, σημειώνοντας ακόμα και αυξήσεις των αξιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, σε πολλές περιοχές της Αττικής παρατηρείται πλέον υπερπροσφορά κατοικιών, γεγονός που ασκεί πιέσεις στις τιμές παρέχοντας στον επίδοξο αγοραστή πληθώρα επιλογών. Μοιραία λοιπόν η μείωση της παραγωγής νέου προϊόντος, κυρίως στον τομέα της κατοικίας, μέχρι να απορροφηθεί επαρκώς το υφιστάμενο απόθεμα θα αποτελέσει ένα ακόμα χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων για το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή