Αναδίπλωση από Κουλούρη για την απελευθέρωση των προσφορών

Αναδίπλωση από Κουλούρη για την απελευθέρωση των προσφορών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλαλούμ» έχει δημιουργηθεί στο θέμα των προσφορών από τα εμπορικά καταστήματα από την έλλειψη σταθερότητας που επιδεικνύει στις δεσμεύσεις του το υπουργείο Ανάπτυξης. O υφυπουργός Ανάπτυξης K. Κουλούρης σχεδιάζει να πάρει πίσω την απόφαση που πριν από ένα μήνα εξέδωσε και ρύθμιζε το θέμα των προσφορών, οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν λόγο για τροποποίηση και όχι για ανάκληση, ενώ ο εμπορικός κόσμος εμφανίζεται διχασμένος.

Στις αρχές Ιανουαρίου εξεδόθη η A4-37/09-01-04 απόφαση του υπουργείου, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν να διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές (προσφορές) το 50% των ειδών τους, έχοντας την υποχρέωση να αναγράφουν διπλές τιμές (πριν και μετά). H εν λόγω απόφαση δεν έθετε χρονικό περιορισμό στη διενέργεια των προσφορών. Αμεσα αντέδρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), αναφέροντας ότι το θέμα ρυθμίστηκε με βάση τα συμφέροντα μιας ολιγομελούς ομάδας του λιανικού εμπορίου και ζήτησε την ανάκλησή της. Ανταπάντησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) αναφέροντας ότι οι απόψεις της ΕΣΕΕ δεν είναι απόψεις ολόκληρου του λιανεμπορίου, ενώ υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των προσφορών βοηθάει τον ανταγωνισμό και τον καταναλωτή.

Φοβούμενος προφανώς το πολιτικό κόστος, ο κ. Κουλούρης δήλωνε χθες ότι προτίθεται να ανακαλέσει και μάλιστα άμεσα την επίμαχη απόφαση, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μιλούν για τροποποίηση και όχι για ανάκληση της απόφασης…

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. A. Μακρής, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση του υφυπουργού, ανέφερε ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση βγει απ’ αυτό που εμείς προτείνουμε, αποτελεί καθαρόαιμο βιασμό της αγοράς και θα έχει επιπτώσεις στις τιμές. Θέση του ΣΕΛΠΕ είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να απελευθερωθούν οι προσφορές. Από την πλευρά του κ. Δ. Αρμενάκη, προέδρου της ΕΣΕΕ, δηλώνεται ότι οι προσφορές πρέπει να αφορούν στο 10% και όχι στο 50% των εμπορευμάτων, να μην αναγράφονται διπλές τιμές ενώ δεν θέτει θέμα χρονικού περιορισμού. Εντελώς διαφορετική είναι η άποψη του κ. Καρέλλα, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. O κ. Καρέλλας ξεκαθαρίζει ότι ο Σύλλογος επιθυμεί να υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον Εμπορικό Σύλλογο. Σύμφωνα με αυτήν, η συνολική διάρκεια των προσφορών να φθάνει τις πέντε εβδομάδες τον χρόνο, οι προσφορές να μη διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες συνεχόμενα, να μην αφορούν περισσότερο από το 50% των εμπορευμάτων και να μη διενεργούνται δύο μήνες πριν από τις τακτικές εκπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή