Ενίσχυση επιχειρηματικότητας ατόμων με αναπηρίες

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας ατόμων με αναπηρίες

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτρο 2.8 «Ενθάρρυνση Επιχειρηματικότητας Ομάδων Πληθυσμού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, το πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες». Οπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις επιδοτούμενων προγραμμάτων, στο συγκεκριμένο μέτρο εντάσσονται επίσης τα προγράμματα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» και «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα».

Στο πρόγραμμα Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες μπορούν να συμμετάσχουν άτομα με αναπηρία, άνδρες και γυναίκες, που για τους σκοπούς του προγράμματος είναι άτομα με μόνιμες βλάβες, ανικανότητες, αναπηρίες ή συνδυασμό των παραπάνω, που προέρχονται από οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών ή τοξικών ουσιών και σχετίζονται με φυσική ανεπάρκεια και μόνο. Ειδικά για την περίπτωση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, δικαιούχοι είναι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί του Ν. 2716/99.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται αφορούν την ηλικία, καθώς οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν γεννηθεί από το 1949 έως το 1983 και να μην έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1-1-2003 έως την ημερομηνία απόφασης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος, εκτός αν πρόκειται για επιχείρηση εμπορίου ή παροχής υπηρεσιών η οποία θα επεκταθεί στον τομέα της μεταποίησης. Συνεπώς οι δικαιούχοι μπορούν να είναι άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Κάθε υποψήφιος επενδυτής μπορεί να καταθέσει μόνο μία πρόταση.

Η πιστοποίηση της αναπηρίας των δικαιούχων πρέπει να προκύπτει από πρόσφατη (εκδοθείσα εντός των τελευταίων 3 ετών) απόφαση των αρμόδιων επιτροπών του ΙΚΑ ή της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας τους. Από την απόφαση αυτή πρέπει να φαίνεται η κατάσταση του ατόμου και ότι αυτή είναι χρονίζουσα, καθώς και η πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο απαραίτητα θα πρέπει να είναι ίσο ή ανώτερο του ποσοστού 50%.

Οι επιδοτούμενοι Τομείς Δραστηριότητας είναι το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των τομέων της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού, εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται παρακάτω.

Στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί ο δικαιούχος πρέπει να κατέχει το 55% τουλάχιστον του εταιρικού ή μετοχικού κεφαλαίου και να έχει τη διαχείριση της εταιρείας. Μπορούν να συμμετάσχουν στην εταιρεία και πρόσωπα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των δικαιούχων ή εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών κεφαλαίων, με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο ή ίσο του 45%.

Το επιχειρηματικό σχέδιο που θα κατατεθεί πρέπει να έχει ως μέγιστο προϋπολογισμό τα 90.000 ευρώ για τους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού και τα 150.000 ευρώ για τον τομέα της μεταποίησης και ως ελάχιστο προϋπολογισμό τα 30.000 ευρώ και για τις τέσσερις κατηγορίες. Ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης ως ίδια συμμετοχή, ενώ η επιδότηση είναι 50%. Το υπόλοιπο 40% μπορεί να είναι δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα. Η επιχορήγηση καταβάλλεται ως εξής: 40% προκαταβολή με προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής ή 50% της επιχορήγησης με την υλοποίηση του 50% του φυσικού αντικειμένου και 50% της επιχορήγησης με την ολοκλήρωση του έργου και με την πιστοποίηση επίτευξης των στόχων του έργου.

Επιλέξιμες Δαπάνες για το πρόγραμμα είναι: Εξοπλισμός και ειδικές εγκαταστάσεις, Διαμόρφωση χώρων, Προβολή – Προώθηση και Αλλες δαπάνες. Οι δαπάνες για να είναι επιλέξιμες πρέπει να πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης και της σύστασης της προτεινόμενης εταιρείας. Δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ σε οποιαδήποτε κατηγορία δαπανών, καθώς δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη. Ο εξοπλισμός που προμηθεύεται η επιχείρηση στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να είναι καινούργιος.

Η πρόταση πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες από την υπογραφή της απόφασης, ενώ μπορεί να δοθεί παράταση κατά ένα εξάμηνο, εφόσον μέχρι το τέλος του δωδεκαμήνου έχει πραγματοποιηθεί το 50% τουλάχιστον του φυσικού αντικειμένου και παράταση το πολύ για 4 μήνες λόγω ανώτερης βίας.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την Τρίτη, 20-4-2004.

Μη Επιλέξιμες Δραστηριότητες:

– Επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, θήρα, δασοκομία, αλιεία, ορυχεία, λατομεία)

– Επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο νυχτερινές ώρες

– Επιχειρήσεις με τυχερά παιχνίδια, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια

– Επιχειρήσεις με αντικείμενο την παροχή πνευματιστικών – αστρολογικών υπηρεσιών, καθώς και των γραφείων συνοικεσίων

– Επιχειρήσεις προσφοράς αλκοολούχων ποτών (μπαρ)

– Επιχειρήσεις που δημιουργούνται με σύστημα δικαιόχρησης (franchising)

– Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, σωματεία και ενώσεις

– Επιχειρήσεις που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της παρούσας παραγράφου.

Επιλέξιμες Δραστηριότητες του κλάδου ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ

– Παγωτά

– Αρτοποιία, νωπά είδη ζαχαροπλαστικής

– Παξιμάδια και μπισκότα, διατηρούμενα είδη ζαχαροπλαστικής

– Κακάο, σοκολάτα και ζαχαρωτά

– Μακαρόνια, λαζάνια, κουσκούς και παρόμοια ζυμαρικά

– Υποκατάστατα καφέ. Συμπυκνώματα και εκχυλίσματα καφέ και τσαγιού. Αφεψήματα βοτάνων

– Αρτύματα και καρυκεύματα (κέτσαπ, σάλτσες, μουστάρδα, μαγιονέζα)

– Ομογενοποιημένα παρασκευάσματα διατροφής και διαιτητικών τροφών (διαιτητικές τροφές, παιδικές τροφές)

– Σούπες, ζωμοί

– Μεταλλικά νερά και αναψυκτικά (εξαιρείται η παραγωγή και εμπορία χυμών από φρούτα και λαχανικά)

Αλλες προϋποθέσεις:

– Στον κλάδο ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΥΛΩΝ επιλέξιμες είναι όλες οι δραστηριότητες, πλην της νηματοποίησης λιναριού και κάνναβης

– Οι δραστηριότητες του κλάδου ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ δεν είναι επιλέξιμες

– Επιχειρήσεις του ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ δεν ενισχύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή