H ενίσχυση του ευρώ στήριξε τα ευρωπαϊκά ομόλογα

H ενίσχυση του ευρώ στήριξε τα ευρωπαϊκά ομόλογα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό ήταν το κλίμα τον Ιανουάριο στις διεθνείς αγορές ομολόγων όπως άλλωστε και το Δεκέμβριο με αποτέλεσμα οι τιμές των κρατικών ομολόγων να κλείσουν συνολικά σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Βασικός παράγοντας για την άνοδο των τιμών των ομολόγων ήταν οι συνεχώς αυξανόμενες ενδείξεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού.

Ειδικότερα τα ευρωπαϊκά ομόλογα υποστηρίχτηκαν από την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έφτασε σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999 (1,29 δολάρια ανά ευρώ).

Πάντως η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου χαρακτηρίστηκε από διόρθωση των τιμών που ακύρωσε ένα μέρος των κερδών των πρώτων τριών εβδομάδων. O βασικός λόγος ήταν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve άφησε ανοικτή την πόρτα για μελλοντική αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από καιρό αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές, αν και προς το παρόν τα διατηρεί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0%.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ακολούθησαν πλήρως τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας ανοδική πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος από την Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). Τα ομόλογα αναφοράς (benchmark bonds) κατέγραψαν κέρδη της τάξης των 5-42 μονάδων βάσης (εκατοστών της εκατοστιαίας μονάδας), με την τιμή του 5ετούς ομολόγου (λήξεως 18.04.2008) να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο. Στις 13 Ιανουαρίου εκδόθηκε νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς με κουπόνι 4,50% και ημερομηνία λήξης 20.5.2014. Το νέο ομόλογο έκλεισε στις 100,31 (με απόδοση 4,46%) στις 30 Ιανουαρίου, από 100,14 (4,48%) κατά την έκδοσή του. Εξαιτίας της έκδοσης του καινούργιου ομολόγου αναφοράς, η μέση διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου διευρύνθηκε το μήνα αυτό στις 20 μονάδες βάσης (bps) περίπου, από 11-12 bps που ήταν τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οπως διευκρίνισε η Τράπεζα της Ελλάδος, η διαφορά αυτή προκύπτει επειδή η εναπομένουσα διάρκεια του γερμανικού ομολόγου (λήξεως 4.01.2014) υπολείπεται του αντίστοιχου ελληνικού (20.5.2014) κατά 5 μήνες.

Η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετακινήθηκε προς τα κάτω, ενώ αυξήθηκε ελαφρώς η κλίση της, καθώς οι αποδόσεις των τίτλων διάρκειας 3 – 5 έτη μειώθηκαν περίπου κατά 10 bps, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (για το 20ετές ομόλογο αναφοράς μειώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου σε 4,99%, από 5,00% στα τέλη Δεκεμβρίου). H διαφορά της απόδοσης (yield spread) μεταξύ 3ετούς και 20ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω σε 221 bps στα τέλη του μήνα, από 212 bps που είχε διαμορφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα υψηλά επίπεδα των 64,76 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 34,02 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2003, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση 8,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2003. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας (7 έως 20 έτη), οι οποίοι απορρόφησαν το 75,1% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 20.05.13 (το προηγούμενο benchmark) σημείωσε για ακόμη μια φορά τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 15,09 δισ. ευρώ, ενώ το νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς κατέγραψε συναλλαγές αξίας 9,57 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή