Θα κατασκευάζαμε διπλάσια έργα με τα ίδια χρήματα

Θα κατασκευάζαμε διπλάσια έργα με τα ίδια χρήματα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά θα μπορούσε να συμπεράνει κάθε ενδιαφερόμενος εάν η πολιτεία έθετε στη διάθεσή μας τα στοιχεία των έργων ανά υπουργείο. (Διακήρυξη, τιμολόγια μελέτης, διαδικασίες διαγωνισμού κ.λπ.) Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βεβαίως, θα παρουσίαζαν όσες έχουν δοθεί με απ’ ευθείας ανάθεση, περιορισμένο αριθμό εργοληπτών, άγονες, με ειδικούς όρους, κατάταξη σε άλλη κατηγορία από αυτήν που ανήκουν (αλλαγή του ρ), κ.λπ.

Τα υπερκέρδη των τεχνικών εταιρειών τι γίνονται.

1. Καλύπτουν τα τεράστια γενικά έξοδα των τεχνικών εταιρειών. Χρειάζονται ειδικό τμήμα για να ετοιμάζει κάθε εβδομάδα τον φάκελο προσφοράς. Ολες σχεδόν οι τεχνικές εταιρείες έχουν προσχωρήσει σε «ομάδες» και κατέρχονται κάθε Τετάρτη στους διαγωνισμούς, προκειμένου να βοηθήσουν όποιον έχει σειρά για να πάρει έργο. Επίσης καλύπτουν τα έξοδα για τη στελέχωση του εργοληπτικού πτυχίου. Με τον N. 2940 υπερδιπλασιάστηκαν οι σχετικές απαιτήσεις σε στελέχωση με πτυχία, τα οποία δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.

2. Εχουν τη δυνατότητα να «ξοδεύουν σε δημόσιες σχέσεις».

3. Πολλαπλασιάζουν τα πραγματικά κέρδη τους με τον ίδιο τζίρο.

Είναι φανερό ότι εάν οι αρμόδιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους, με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σχεδόν διπλάσια έργα. Αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας τι σημαίνει κάτι τέτοιο. H χώρα μας με τα χρήματα τα οποία εισέπραξε από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει τους οδικούς άξονες και τα μεγάλα έργα. Επίσης θα μπορούσε να είχε κατασκευάσει πληθώρα άλλων μικρότερων έργων ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Ακόμα οι παραγωγικές δυνάμεις θα ασχολούνταν με την παραγωγή των έργων και όχι με τις απαραίτητες πλέον μεθοδεύσεις.

Κατά τη γνώμη μου η τραγικότερη συνέπεια από την περιγραφείσα κατάσταση είναι ότι οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται σοβαρά να αναπτυχθούν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες. Αυτό είναι φυσιολογικό, διότι προτιμούν να κατασκευάζουν τα έργα στο εσωτερικό χωρίς τις δυσκολίες και τους κινδύνους που έχει η σχετική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό έχουν επιπλέον και τα πιο πάνω περιγραφέντα υπερκέρδη.

Η κακοδαιμονία των δημοσίων έργων δεν περιορίζεται στη δημοπράτηση και την κατασκευή των έργων. Ανάλογα ισχύουν και στον τομέα των μελετών, αν δεν είναι και πολύ χειρότερα. Για τη σύνταξη των μελετών πληρώνονται τεράστια ποσά με αμφίβολα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή