Σε λειτουργία από χθες ο αγωγός αεροπορικού καυσίμου

Σε λειτουργία από χθες ο αγωγός αεροπορικού καυσίμου

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετέθη από χθες σε λειτουργία ο Αγωγός Αεροπορικού Καυσίμου, συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων, που θα τροφοδοτεί τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με καύσιμα από τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Αττική, αφού με την κατασκευή του αποσύρονται τα βυτιοφόρα οχήματα που μετέφεραν καύσιμα κατά μήκος του οδικού δικτύου πραγματοποιώντας 18.000 δρομολόγια ετησίως.

Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου είναι αποτέλεσμα κοινής ιδιωτικής πρωτοβουλίας των εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια A.E.» (50%), «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών A.E.» (17%), «Ολυμπιακή Αεροπορία A.E.» (17%),και «Μοτορ Οϊλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου A.E.» (16%). H διάμετρος του αγωγού είναι 26 εκ., μεταφέρει 300 κ.μ. αεροπορικού καυσίμου ανά ώρα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής του Αεροδρομίου και διανύει διαδρομή 53 χιλ., μέσω κυρίως της Αττικής Οδού. Το κόστος της κατασκευής φτάνει τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία το 25% προέρχεται από χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια,το 40% από τραπεζικό δανεισμό και το 35% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Γ΄ ΚΠΣ H Εταιρεία Αγωγού Καυσίμου Αεροδρομίου Αθηνών A.E. θα αναλάβει τη λειτουργία του αγωγού μέχρι το 2026, οπότε τόσο ο αγωγός όσο και το Αεροδρόμιο θα παραδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο. Με τον αγωγό θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς των καυσίμων από τα διυλιστήρια στο Αεροδρόμιο κατά 30%, θα εξασφαλιστεί αδιάλειπτη τροφοδοσία του αεροδρομίου και θα ενισχυθεί η δημόσια ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή